Илчев плаши студентите с Цацаров

OFFNews 26 януари 2014 в 08:53 6774 21

Проф. Иван Илчев, ректор на СУ.
Проф. Иван Илчев, ректор на СУ.

Поисках от членовете на Академичния съвет разрешение да сезирам прокуратурата за започналата вчера окупация, обяви ректорът на Софийския университет в интервю за БНР.

По думите му новите окупатори са хора, които се опитват да станат герои като принудят полицията да влезе в Ректората.

„Изпратил съм писмо до Академическия съвет, обяснявам ситуацията и искам от тях съгласие да упълномощят ректорското ръководство да вземе всички законови мерки да възстанови работа на университета", уточни Илчев.

По думите му предстоящата седмица е много важна за университета и е решаваща за много студенти - предстоят акредитации на някои професионални направления, Академичният съвет трябва да говори по бюджета на университета и да гласува броя на кандидат-студентите за предстоящите кандидатстудентски изпити. 

Оставка има право да ми иска Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а такова има през март, обяви Илчев пред Нова телевизия.

Младежите, които наново окупираха Ректората на университета отново поискаха оставката му.

"Държа връзка със студентите, които са в университета, но това са хора, които за съжаление нямат представа от това как работи един университет и как функционира. Университетът не може да функционира с един, два отдела хора.

Те не могат да окажат абсолютно никаква помощ при провеждането на изпитите в други сгради, тъй като в момента залите не ни стигат за провеждането само на изпитите на изпитната сесия. Цялото действие на студентите нанася невероятен удар върху Софийския университет и колегите им.

Това е действие на хора, които виждат света в черно и бяло. За съжаление, не бих искал да го казвам, но начинът, мотивировката на действията им, формулирането на исканията им са на доста по-ниско ниво от тези на колегите им по време на първата акция на студентите”, коментира Илчев.

Той твърди, че знае колко души има вътре и как е започнала окупацията - те останали в сградата след 22 часа в петък, когато се заключва сградата на Ректората.

Ако бяхме някакъв бизнес, който се бори със зъби и нокти щяхме да кажем, че конкуренцията е внушила подобна стъпка, защото СУ в момента е в разгара на редица свои дейности, които няма как да бъдат отложени.

Ако бъдат отложени в момента губим невероятно от тях, това е сесията, занятията на задочниците, те си представят прехвърлянето на занятията, като прехвърляне на роти и войници от едно място на друго, а това не става по този начин”, заяви проф. Илчев.

Втора нощ Софийският университет е под окупация. Не е известен точният брой на хората вътре, нито дали всички от тях са студенти на СУ в момента.

Ранобудните студенти, които в края на миналата година затвориха ректората и поискаха оставката на правителството, не са инициатори на новата окупация. Те обявиха, че подкрепят инициативата.

Преподавател по археология ударил един от окупаторите на Софийския университет, обяви самият младеж пред bTV и се зарече да си търси правата по съдебен ред.

Окупаторите допуснаха студентите по право за изпита им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!