Хванаха втора партида опасен яйчен прах на пазара

OFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 15:11 1731 2

Българската агенция по безопасност на храните откри нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия. След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива.

От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. То е насочено за унищожаване. Вложени в преработка са около 93 кг яйчен жълтък на прах и е произведен около 12 500 кг сладолед. Той също е възбранен и е изтеглен от пазара.

На 28.08.2017 г. Европейската комисия потвърди изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С товаБАБХ е уведомила Европейската комисия, която от своя страна е съобщила за опасния яйчен прах на всички държави членки. 

Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

1

Стефан

29.08 2017 в 16:45

Бе, друго си е Германската Индустрия. Кво Циклон за душегубките през войната, кво ДДТ в яйцата, и пак за Източна Европа. Хайл Меркел!
Не като наште Андрешковци, които така и не измислиха нищо повече, от кръщаването на виното и ракията. И това - с чешмяна вода.
Ма къде нашта вода ще се мери с истинските евроотрови, и в това сме на опашката.