Изтеглят 25 тона сладолед и 9 т майонеза заради яйчен прах с фипронил

OFFNews 25 август 2017 в 11:10 11857 4

Снимка Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е взела незабавни мерки за изтегляне от пазара и производството на хранителни продукти, в които е вложен замърсен с фипронил яйчен прах.

Преди дни стана ясно, че партида с яйчен прах с наличие на фипронил е била внесена у нас. В много страни в Европа от седмици се вземат мерки за разпространението на яйца и яйчни продукти с фипронил. Това е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, в т.ч. при кокошките носачки.

Голяма част от внесената партида, около 500 кг, е отишла в един склад, който е идентифициран. Установени са и фирмите, които са го закупили от склада - става въпрос за две предприятия. В склада са останали 64 кг яйчен прах, които ще бъдат унищожени. Двете предприятия са вложили малки количества от яйчния прах (от 0,9 до 2,9%) в производството на над 25 тона сладолед и сладоледени торти и около 9 тона майонеза. Не се съобщават имената на производителите, но от БАБХ уверяват, че почти всички продуктите са вече изтеглени от магазините.

Контролните органи ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи. Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар, поясняват от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

4

biol

25.08 2017 в 16:27

Малко по простичко,
може ли да допълните заглавието
фипронил е известен в бг препарат срещу хлебарки регент
Който е забранен за продажба,

Молба към журналистите. Регента (фипронил ) е най добрата отрова срещу безсмъртни хлебарки. Моля, понеже е забранен за продажба в Бг, напишете матката сладолед и майонеза за борба с хлебарките

14469

3

случайно прочетох

25.08 2017 в 15:13

Кои производители са ползвали този яйчен прах?
Докато не разбера кои са, спирам на децата сладоледите.

10571

1

Hissarion

25.08 2017 в 11:29

Изглежда в цялата страна само две предприятия слагат яйца в майонезата и то по-малко от 3%