Художници протестират срещу Бинев с писмо до Цачева

Симона Костадинова 02 декември 2014 в 12:44 8560 0

Снимка Сергей Антонов

Слави Бинев

Инициативен комитет от български художници е изпратил протестно писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева срещу избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Писмото е подписано от 55 човека, които смятат, че назначаването на Бинев е пренебрежение и арогантност към хората на културата.

"Няма разлика между назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящото назначение", пише в писмото.

Текстът не е подписан само от художници. Под него са сложили подписите си и журналисти, архитекти, инженери, издатели и дори един икономист.

"Считаме, че г-н Бинев не може да има нито професионални, нито морални претенции за заемане на позицията председател на Комисията по култура и медии в 43-ото Нарнодно събрание", пише в писмото. 

Подписалите се призовават Слави Бинев да се оттегли от поста в името на българската култура и демокрация. Те подчертават, че ако гласът им не бъде чут си запазват правото да пристъпят към протестни действия.

Междувременно и от "Асоциацията на европейските журналисти- България" излязоха с отворено писмо срещу Бинев. Те посочват, че медиите имат нужда от разумен и легитимен партньор в законодателната власт.

"Състоянието на медийната среда е такова, че е недопустимо ресорът да се неглижира и да се предлага като утеха на политици без опит в тази област, на които им е отказано да поемат други комисии, например тази по контрол на еврофондовете", се казва в писмото на журналистите.

Според АЕЖ е особено притеснително, че новият председател на комисията по култура и медии е в "неприкрит конфликт с обществените медии - БНТ и БНР". Те подчертават още, че кандидатурата на Бинев предизвика остра реакция на различни професионални организации и изявени журналисти.

"Слави Бинев не притежава нито експертизата, нито авторитета, които биха му позволили да се занимава с проблемите на медийната среда, със статута, с гаранциите за независимостта или с професионалните стандарти в обществените медии. Всичко това поставя под въпрос възможността ръководената от него комисия да работи в конструктивен дух и изобщо да си сътрудничи с важна част от представителите на българските медии", пише в писмото на АЕЖ.

Малко по-късно и представители на кинообщността в България, сред които сценаристи, режисьори, кинооператори, актьори, продуценти, излязоха с декларация срещу Слави Бинев. 

Ето какво точно пише в писмото инициативния комитет на художниците:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!