Христо Иванов поиска оставката на шефа на НАП, а скандалните бонуси да отидат за бизнеса

OFFNews 04 февруари 2021 в 15:51 5350 1

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов настоя за оставката на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова заради скандалните бонуси, раздадени в агенцията за 2020 г.

Преди ден се разбра, че за кризисната 2020 година ведомството й си е позволило да раздаде внушителни бонуси в размер на 30 милиона лева. Официалното обяснение за внушителното материално стимулиране бе, че бирниците събират впечатляващо високи постъпления. НАП отчете над 700 милиона лева повече приходи в хазната над планираното за м. г. Със същия мотив кабинетът само преди месец реши да актуализира официалното месечно възнаграждение на Галя Димитрова, която преди увеличението получаваше "символичната заплата" от 5500 лева без бонусите.

“Ние искаме оставката на г-жа Галя Димитрова. Настояваме българската държава да компенсира безумните разходи, които НАП стовари на българските бизнеси във връзка с очакваното въвеждане на Н-18 и настояваме тези бонуси да отидат за компенсиране на българския бизнес”, заяви днес Христо Иванов във видео, излъчено на живо пред Министерството на финансите.

Той припомни скандалното изтичане на данните на над 5 млн. българи, останало без последствия. Припомни и невъведената наредба Н-18, за която българският бизнес бе принуден да похарчи над 100 млн лева, както и факта, че НАП продължава да не предоставя ревизионните актове на “Лукойл” от 2016 и 2017 г., независимо че бе окончателно осъдена да го направи и въпреки обещанието на премиера Борисов това да стане.

Христо Иванов изтъкна, че подкрепя необходимостта България да има модерна НАП, която да бъде деполитизирана и да действа само при ясна отговорност в условията на закона. Дотогава обаче раздаването на подобни бонуси е абсолютен срам, смята Иванов.

“Без това не може да има модерна държавност и това изисква мотивирани служители. Но един от елементите на Борисово-сарайската държава, която имаме в момента е, че НАП е точно обратното. Тези бонуси не са гаранция за независимост и за привързаност на всеки служител на НАП към закона, а са купуване на съвест, купуване на лоялност към този режим, който ни управлява, към тази корупционна каста, която е заграбила страната ни”, заяви Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” посочи и че обединението има много точен план с конкретни мерки за въвеждане на електронно управление.

“Ние сме единствената формация, която разполага с ефектния капацитет и воля затова. Като ефект ние предвиждаме, че в рамките на по-малко от един управленски мандат ще намалим административното бреме към българските предприемачи и българските граждани с до 70%. До 70% по-малко тормоз, до 70% по-малко губене на време, до 70% по-малко несигурност”, заяви той.

Другото, което формацията предлага е ежегоден външен одит за това как НАП процедира при различните проверки, включително как се избират проверяваните фирми и еднакъв ли е подходът към тях - “дали към едни има галене с перце, защото са близки приятели на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а за други има биене с бухалка п

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови