Хотелиери искат забрана за свободното къмпингуване по морето

OFFNews 03 май 2014 в 20:19 8774 20

Плажът на Карадере

Собственици на земи и хотели край морето, обединени в Национална асоциация „Българско Черноморие“ отново настояват държавата да забрани свободното поставяне на палатки край брега, съобщи bTV.

Седмици след като природозащитните организации поискаха забрана за строителство в защитени зони по морето, от бизнес организацията в отговор настояват за законова забрана за къмпингуване в същите места. Представителите й заплашват с живи вериги срещу летовниците с палатки, ако не бъдат чути. От асоциацията посочват, че в съседна Гърция дивото къмпингуване е забранено и санкциите са по 500 евро (В Гърция има стотици крайморски къмпинги, докато по българското Черноморие къмпингите са единици - бел.ред.).

Инициативата на екоактивистите за забраната дойде след възобновяването на проекта за курорт в Карадере – една от малкото незастроени все още черноморски местности. Асоциацията „Българско Черноморие“, създадена преди по-малко от година, бе основният противник на идеята в дискусиите около нея и се обяви за проекта за застрояване на Карадере.

По-рано същата организация в интензивна медийна кампания декларираше подкрепа за Общия устройствен план на Царево, който в крайна сметка бе спрян след негативно писмо от Европейската комисия заради серия еконарушения в него.

Това лято община Царево ще въведе патрули срещу „дивото къмпиране“, съобщи кметът Георги Лапчев, цитиран от bTV. Те „ще проверяват дали това т.нар. диво къмпиране е коректно. И ако не е коректно, ще бъдат съставяни съответните глоби”, закани се кметът.

От общината твърдят, че къмпингуващите оставят твърде много боклук след себе си и общината харчи десетки хиляди за почистване след това.

В коментар по темата зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев заяви, че законът е ясен - „всяка човешка дейност има някакъв аспект на въздействие, включително и безобидната на пръв поглед туристическа дейност, когато тя не е разрешена, когато не е на места с изградена инфраструктура".

Георгиев също е сред защитниците на общия устройствен план на Царево – той сложи подписа си под съгласувателното решение за него преди години. Той подписа и становището на екоминистерството миналата година, с което 5-годишното дело срещу урбанизационния план, водено от екоорганизациите бе обърнато на финала и планът бе оставен в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!