Quantcast

Хотелиери искат забрана за свободното къмпингуване по морето

OFFNews Последна промяна на 03 май 2014 в 20:19 8039 20

Плажът на Карадере

Собственици на земи и хотели край морето, обединени в Национална асоциация „Българско Черноморие“ отново настояват държавата да забрани свободното поставяне на палатки край брега, съобщи bTV.

Седмици след като природозащитните организации поискаха забрана за строителство в защитени зони по морето, от бизнес организацията в отговор настояват за законова забрана за къмпингуване в същите места. Представителите й заплашват с живи вериги срещу летовниците с палатки, ако не бъдат чути. От асоциацията посочват, че в съседна Гърция дивото къмпингуване е забранено и санкциите са по 500 евро (В Гърция има стотици крайморски къмпинги, докато по българското Черноморие къмпингите са единици - бел.ред.).

Инициативата на екоактивистите за забраната дойде след възобновяването на проекта за курорт в Карадере – една от малкото незастроени все още черноморски местности. Асоциацията „Българско Черноморие“, създадена преди по-малко от година, бе основният противник на идеята в дискусиите около нея и се обяви за проекта за застрояване на Карадере.

По-рано същата организация в интензивна медийна кампания декларираше подкрепа за Общия устройствен план на Царево, който в крайна сметка бе спрян след негативно писмо от Европейската комисия заради серия еконарушения в него.

Това лято община Царево ще въведе патрули срещу „дивото къмпиране“, съобщи кметът Георги Лапчев, цитиран от bTV. Те „ще проверяват дали това т.нар. диво къмпиране е коректно. И ако не е коректно, ще бъдат съставяни съответните глоби”, закани се кметът.

От общината твърдят, че къмпингуващите оставят твърде много боклук след себе си и общината харчи десетки хиляди за почистване след това.

В коментар по темата зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев заяви, че законът е ясен - „всяка човешка дейност има някакъв аспект на въздействие, включително и безобидната на пръв поглед туристическа дейност, когато тя не е разрешена, когато не е на места с изградена инфраструктура".

Георгиев също е сред защитниците на общия устройствен план на Царево – той сложи подписа си под съгласувателното решение за него преди години. Той подписа и становището на екоминистерството миналата година, с което 5-годишното дело срещу урбанизационния план, водено от екоорганизациите бе обърнато на финала и планът бе оставен в сила.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2015 в 13:04

Здравейте, близки ми казаха че е влязъл нов закон за свободното къмпингуване в Гърция и са го забранили като глобата е 1500 евро. Имате ли повече инфо по темата?

23.09 2014 в 13:29

Хахахаха УСПЕХ с това да спрат хората да ходят в дивото .. тези които го правят първо като отидат почистват МАЛКОТО което тук там някой малоумен Ганьовец е замърсил ... пълни лъжи са тия неща ... то ако беше така с тия боклуци от 5 год до сега щяхме да сме в еко катастрофа ... смъъърт за хотелиерите ... СМЪЪЪЪРТ земетресения да ви тръшнат дано мамата ви долна мутренска!

09.05 2014 в 12:35

Много ме дразнят изевленията по медиите,че къмпингуващите оставяли само боклуци! Може и да има такива,но са единици.Ние,хората които обичаме да ходим ,, на диво'',си чистим,даже и чуждите боклуци събираме!

05.05 2014 в 08:49

Всички депутати имат хотели. Изводите сами си направете.
Аз съм в Гърция.

05.05 2014 в 07:39

Аз пък предлагам да се забранят хотелските услуги по Черноморието. Те очевидно надхвърлят възможностите на хотелиерите по тези места.

05.05 2014 в 01:45

Не е забранено свободното къмпиране в Гърция.

04.05 2014 в 23:38

Е не са ли малко нагли тези!?
То бива, бива алчност, но тяхното е прекалено!

04.05 2014 в 22:23

Преди години тръгнахме на диво къмпиране,защото плащахме луди пари на к-г "Каваците":чаках половин ден да отдръстят тоалетните,отидохме на съседен залив,без да съм ползвала тоалетна,там пълно с палатки,на тихо и спокойно,изнесохме насипно оборудването и така....Силно намаляха тези места,но отговорните другари нека се тревожат за биологичният състав на морската вода,дето наблъскаха комплекс след комплекс без пречиствателни станции!!!

04.05 2014 в 14:13

Свободно къмпиращите не търсят безплатно къмпиране, а възможност да почиват в природна среда с възможно най-дискретно присъствие на цивилизацията. Никой няма да се откаже от ток и вода, както и от чиста тоалетна и душове. На мястото, на което къмпираме, вече има такса за палатки, за тенти , за каравани, вода и ток, носим си собствена химическа тоалетна, която изливаме в общата химическа тоалетна. След нас не остава дори клечка за зъби. В близост има едни гнусни апартаментни хотели и дори и руснаците, които са си купили апартаменти там, предпочитат да спят в спален чувал на плажа, защото е прекрасно преживяване. Обществото в къмпинга е съставено основно от интелектуалци и вечерната ракия със салата се превръщат в много забавен разговор. Представям си каква болка е това за една мутренска душа. От това може да се печели, но тук не става дума за пари - те искат да ни превъзпитават и да ни казват как да живеем.

04.05 2014 в 13:29

От това хотелиерите само ще загубят. Гърция е близо.