Хотелиери искат държавата да изгони къмпингуващите от Карадере

OFFNews 26 март 2014 в 15:41 3318 18

Плажът на Карадере

Държавата да ограничи достъпа до нерегламентираните къмпинги по Черноморието, включително в местността Карадере, поискаха от Национална асоциация „Българско Черноморие“, в която членуват хотелиери и собственици на земи по крайбрежието. Асоциацията е създадена миналата пролет - малко преди парламентарните избори.

Миналата седмица след като правителството хвърли „бомбата“ Карадере, одобрявайки меморандум с инвеститора - „Мадара Юръп“, собственост на офшорна компания, същата асоциация настоя за пускане на строителството във все още дивата черноморска местност.

В днешното си искане хотелиерската асоциация се мотивира със загриженост за здравето на хората и „най-вече за децата“: „От тях могат да плъзнат зарази и болести. На тях няма изградена необходимата инфраструктура – пътища, вода, канализация, тоалетни, бани, сметосъбиране“.

И добавя, че от години на нерегламентираните къмпинги се събират „групи и от пияници и наркомани, които замърсяват околната среда“. Според организацията, лобираща за инвестиции по морето, въпросните „пияници и наркомани“ оставят след себе си огромни количества „отпадъци и боклуци“ - „туристите ходят до тоалетна в храстите, където изхвърлят салфетки и тоалетна хартия“. От сдружението не споменават и дума за многобройните граждански акции за почистване на дивите плажове, като Иракли.

„Настояваме държавата да направи проверка на всички незаконни къмпинги, да ги обяви и да ограничи достъпа до тях през новия летен сезон. МОСВ да коригира заповедите за защитените зони и във всяка една от тях да се забрани дивото кампиране в зона НАТУРА 2000“, завършват от асоциацията.

Достъпът до плажовете по Конституция (чл. 18) е право на всички граждани - дори на "пияниците и наркоманите", тъй като крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост. Разполагането на палатки и други приспособления за къмпингуване е забранено само локално - на части от плажовете, отдадени на концесия или под наем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!