Хората счупиха оградата на пътя между Созопол и Приморско

Владимир Йончев 26 юли 2015 в 16:30 42243 35

Оградата на пътя Созопол-Приморско вече я няма.

Само ден просъществува оградата, която местният феодал Панайот Рейзи издигна на пътя между Созопол и Приморско.

Хората вече са изтръгнали оградата, която спираше достъпа до един от малкото останали диви плажове - т. нар. "Шофьорски плаж" между Дюни и Аркутино.

На мястото на оградата стърчи само един кол, видя репортер на OFFNews. Парапетите от оградата са захвърлени в канавката. Някой грижливо е запълнил дупките в асфалта, причинени от коловете на оградата.

За първата в историята ограда върху път от републиканската пътна мрежа се разбра вчера, когато Мediapool публикува снимките и зова за помощ на плажуващите. Предположенията на Mediapool бяха, че точно както тъстът на депутата Йордан Цонев загради плажа Силистар при Синеморец, така и сега някой частник загражда терена, за да печели от паркиране.

Истината обаче се оказа още по-скандална. Първата в историята ограда върху републиканската пътна мрежа е поставена след заповед на скандалния кмет на Созопол Панайот Рейзи.

Заповедта е издадена на 21 юли след края на работния ден и влиза в сила от следващия ден. Мотивите за затварянето на пътя са, че пътят преминава през красив ландшафт, а "в обхвата на пътното платно съществува порочната практика на безразборно паркиране на МПС, които са собственост на плажуващите".

Със затварянето се блокира достъпа на туристите от Дюни, Смокиня, Веселие и Каваците към Приморско и на туристите в "Свети Тома" към Дюни, Веселие, Каваците и Смокиня.

Според Медиапул въпросният красив ландшафт вече е собственост на скандалната офшорка от Каймановите острови, която у нас се представлява от "Аркутино" ЕАД, ръководено от Мустафа Гези Кериба.

OFFNews не успя да потвърди дали Мустафа Гези Кериба вече е заграбил и района около блатото Алепу, но това е същият герой, който вече успя да заграби дюните около Ропотамо в дело срещу Министерството на околната среда.

На 15 април 2015 г. ВАС заличи от картата на резерват "Ропотамо" дюните в защитената местност и отсъди в полза на жалбоподателя "Аркутино" ЕАД - офшорка от Кайманските острови с представител канадеца Мустафа Гази Кериба. МОСВ обжалва.

Районът е около бившия комлекс на Людмила Живкова и непосредствено до луксозния комплекс "Свети Тома" на Главболгарстрой.

Внезапният респект на кмета към красивия ландшафт е съвсем отскоро. В продължение на години достъпът на комплекса "Свети Тома" до главния път Созопол-Приморско беше отрязан и колите бяха принудени да минават през красивия ландшафт и да удължават с около 22 км пътя си в посока Приморско.

Точно при новопридобитите имоти на кайманската офшорка преминава друг затворен път - най-старото шосе между Созопол и Приморско. То е затворено от десетилетия, като официалното обяснение е свлачища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!