ВАС и офшорка от Каймановите острови изядоха дюните в "Ропотамо"

Николаос Цитиридис Последна промяна на 12 май 2015 в 18:15 24677 16

Със свое решение от 15 април 2015 г. Върховният административен съд заличи от картата на резерват "Ропотамо" дюните в защитената местност. 

ВАС е отсъдил в полза на жалбоподателя "Аркутино" ЕАД - офшорка от Кайманските острови с представител канадеца Мустафа Гази Кериба, показва справка OFFNews в Търговския регистър.

Съдът е уважил искането на "Аркутино" ЕАД и с решението си огромно парче от защитената местност на "Ропотамо" е извадено от картата на защитената територия.

Решението е на първа инстанция и се очаква от МОСВ да обжалва пред петчленен състав на ВАС, лаконично коментираха случая от пресцентъра на министерството.

В червено са границите на "Ропотамо", в жълто са границите, добавени след редакция със закон през 2013 г., които след решението на ВАС вече не са защитена местност. 

Апетитното парче земя се намира около селището "Св. Тома" и комплекса "Червено знаме", по-известен като недостроения комплекс на Людмила Живкова. Дюните там не са дюни според съда, но "Натура 2000" ги защитава и върху тях строеж няма как да има. Инвестиционен интерес може обаче да има в останалата част на защитената местност, на която дюни наистина няма.

С други думи - казусът не е дали да се застрои плажът. Спорът е дали да се строи около стария път между "Свети Тома" и Аркутино. В момента той е затворен и по него се движи само електрическо влакче от комплекса до плажа. Влакчето минава покрай изоставения комплекс на Людмила Живкова, но за ремонта му засега няма интерес. Инвестиционният интерес е за строеж на нов комплекс с 9 сгради в съседство с него.

Причината за правния абсурд започва още през 1992 г., когато "Ропотамо" възвръща статута си на защитена зона. Тогава, според решението на ВАС, не са били маркирани с червена боя, както е по закон, границите. Те са били определени чак 20 години по-късно, през 2012 г., със заповед на тогавашния министър на околната среда. 

През 2012 г. в границите не са попадали имотите на "Аркутино" ЕАД. Когато през 2013 г. обаче МОСВ прави поправка на границите и на практика ги разширява заради допусната "фактическа грешка" през 2012 г., инвеститорът вече е с "настъпени" интереси.

През годините "Аркутино" ЕАД има издадено множество разрешителни за строеж в очертания със жълто район и всичко е било законосъобразно, но до 2013 г., когато е издадена заповедта за редактиране на границите. Компанията има планове за строеж на зони за отдих и изграждане на научноизследователска база там. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2015 в 19:08

Винаги ходим на плаж на така наречения „шофьорски плаж“- между к-с Дюни и к-с св. Тома . Изненадата ни беше голяма когато видяхме , че пътя от Дюни до св. Тома е затворен за коли ????Не разбрахме , какво наложи това затваряне , на кого пречеха колите , уговорка между двата комплекса ли ? А това е панорамен път който свързва Созопол с цялото южно Черноморие !

22.05 2015 в 11:07
Йончев, кво става бе шушомиго?
Докога така?
Това ли ти е разбирането за свобода на изразяването и плурализъм на мненията?
Сите пари от Америка за България за палеативни лекарствени средства да отидат.

Ебах ти гейташките номерца!

22.05 2015 в 10:19

Аз поне като гласувам за ДПС редовно и виждам ефекта в моя роден град - целия бизнес е наш, партията плаща, пътищата са ни добре! Вие герберите какво направихте а? Затова нашия край никога няма да го имате. Само ДПС!

13.05 2015 в 23:13

Оня ден открих сезона там,скоро не бях ходила и повече няма да отида-отвратително е станало,и безплатно не бих отишла!

13.05 2015 в 20:43

Като гледам съдиите и трите жени.Досега не съм видял съдебен гаф,в който главни герои да не са от т.нар.слаб пол.Ченалова носи знамето.Това е един от проблемите на правосъдната система - твърде много жени има ,като съдии.А иначе нашите момичета- съдийки гордо присъждат в полза на всеки,който преведе в сметките им доста закръглени суми.Я за почивка на Малдивите,я за вила в Гърция.

13.05 2015 в 13:13

НЕ инвестирайте нито един лев по нашето черноморие.
Но как да стане така при положение, че селските бекове цяла година събират пари "за да се размажат лятото на морето" и да покажат статус - евтини, пияни гъзове, чалга, задимени заведения, мръсотия и безперспективност. Понякога ми е жал, а понякога си мисля че го заслужаваме.

12.05 2015 в 23:15


Прав беше оня чех ни изтипоса с кенефа в Брюксел.

А съдържанието му са ВАС, КС, СГС и подобните им лайноСъ-та.

12.05 2015 в 23:02

Тези от ВАС, които са обикновени, макар и скъпи престъпници, трябва да идат по дяволите и тогава зоните наистина ще бъдат защитени.

12.05 2015 в 20:51

Пу деба бе! Всяка седмица чета че някъде в защитени територии се строи! Ебаси чудото, Ебаси държавата!!

12.05 2015 в 20:19

Голям праз като се застрои,нека застрояват,нека се кефят местните жители,а пък ние ще си ходим на Гърция,чисто море,красиво,а местните нека чакат ние да дойдем,и да си надуват цените щото не могат да си избият разходите.
Така че и да се вайкаме то вече е решено,просто си ходете било то в Гърция или Турция и си изкарайте едно хубаво лято