Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Глобяват „Лукойл“ и „Кроношпан“ за миризмите в Бургас

OFFNews - Бургас 07 февруари 2018 в 16:25 3682 2

Снимка OFFNews

Директорът на РИОСВ Тонка Атанасова (вляво) и заместник - кметът Руска Бояджиева

Въздухът в Бургас не е замърсяван през последните седмици, въпреки десетките сигнали на граждани за неприятни миризми. Няма опасни превишения на нормите, категорични са от РИОСВ, но пък ще бъдат наложени санкции на двете предприятия именно заради миризмите. Направени са десетки проверки в цялата община, които не са показали отклонения.

Относно проверката на територията на „Лукойл“, началникът на институцията Тонка Атанасова поясни на пресконференция, че най-вероятно миризмите са идвали от рекултивацията на нефтените утайници. Тя е трябвало да бъде временно преустановена при неприятни метеорологични условия като температурна инверсия, каквато имаше през януари. Това не е сторено или поне няма доказателства за подобна мярка. В комплексното разрешително на „Лукойл“ е категорично упоменато, че при подобни метеорологични условия, производствата трябва да бъдат ограничавани. Аналогична е ситуацията и с „Кроношпан“ след сигнали за миризми за обработена дървесина. Акт ще бъде съставен и на този завод.

И двете предприятия е трябвало да ограничат производството и работата си при такива неприятни метеорологични условия. Най-вероятно санкцията за „Лукойл“ ще е между 60 и 100 000 лв., а за „Кроношпан“ – около 40 000 лв.

От РИОСВ поясниха, че е имало отчетено завишение на нормите на бензен в кв. „Долно Езерово“. Дали те са над допустимото не може да се каже, защото нормата за газове като бензен се изчислява на годишна база.

Временно е преустановена работата по рекултивацията на нефтените утайници на територията на „Лукойл“ до второ нареждане от страна на РИОСВ. Около 450 000 кубични метра нефтени отпадъци, пластмаси, керосин, мазут се намират в тези т. нар. окислителни езера. Те са трупани в тях от 60-тте години. Нефтените утайници трябва да бъдат изчистени до 2020 г., възложител на тези дейности е държавата.

Относно искането на кмета Димитър Николов към двете предприятия да закупят газ – анализатори, заместникът му Руска Бояджиева добави, че отговор от предприятията все още няма. Община Бургас ще изиска и постоянен мониторинг от страна на „Кроношпан“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8695

1

дърт комуняга

08.02 2018 в 10:35

ще им пръднат на оная работа на лукойлите и кроншпаните...милиарди гепят от кроткия български народ, народ ли? от кротките български овце, нема данъци , нема гявол. па после бати ви Бойко реве като паровоз за Шенген! шенген, ама друг път
 
X

Да помогнем на украинските деца!