Галъп: 78% от българите са против гейовете да се женят

OFFNews 17 декември 2018 в 11:11 7896 3

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения. Това показват данни на „Галъп интернешънъл“  от редовната ежемесечна, независима от външно финансиране, програма изследвания „лице в лице“.

Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември. Изследването е планирано и проведено по повод предстоящите Коледни празници и преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма.

То няма нищо общо с този дебат, уточняват социолозите.

Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са „против“. 

Едва 12 процента от хората у нас подкрепят възможността и гей двойките да създават семейства, докато 10% нямат категорично мнение по темата.

На този фон мнозинства от по около две трети от пълнолетните българи се обявяват „за“ възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения, посочват от "Галъп интернешънъл“.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи.

„Галъп интернешънъл“ редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има „скрити“ отговори – което означава, че тревогата остава валидна. 

На този фон любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с „да“. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11730

  3

  Батко

  17.12 2018 в 16:32

  Нормална, реалистична статистика. Геевите го закъсаха с техните простотии.

  10571

  1

  Hissarion

  17.12 2018 в 11:54

  Щото може насила да накарат някой патреод да се ожени за гей. И тогава няма да е ясно той гей ли става или завинаги остава патреод.
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика