Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава правата на работещите

OFFNews 27 октомври 2021 в 11:05 2526 0

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората, заяви пред БНТ социалният министър Гълъб Донев.

Той обясни, че в ситуацията на пандемия могат да бъдат ограничени права, за да се запазят животът и здравето. Донев цитира решения на Европейския съд по правата на човека и ВАС, които в свои решения потвърждават, че няма ограничаване на права.

"Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки", подчерта министърът и изтъкна, че живеем в извънредна епидемиологична обстановка и въведените ограничения целят да се запази здравето и живота на населението.

Безплатните антигенни тестове

Донев повтори, че работодатели, чиито сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, могат да получат безплатни антигенни тестове, като работниците заплащат само за работата на медицинските лица - до 10 лв.

Ако пък на конкретното работно място са осигурени отделни тестове и медик, то резултатите ще важат само там, като няма да се признават за издаването на зелен сертификат.

Увеличи ли се безработицата?

Социалният министър заяви, че в министерството няма сигнали, че работодатели принуждават работниците си да се ваксинират. Той подчерта, че това е доброволен акт и всеки сам решава дали ще избере ваксина или тестване.

Той коментира, че в момента няма увеличаване на безработицата заради въвеждането на задължителния зелен сертификат. По думите му тя е останала сравнително ниска - 4,74%.

Заплати и пенсии

Социалният министър заяви, че има възможност за увеличение на заплатите, както вчера предложи КНСБ (минималната заплата да се увеличи до 700 лв. от 1 ноември, а от началото на 2022 г. - до 764 лв.).

Той коментира, че следващото НС трябва да реши дали бонусът от 120 лв. да се запази и през следващата година. Той обаче заяви, че както 46-то НС реши, пенсиите ще се увеличат от 1 декември заради приетото преизчисление.

Цената на тока и газа

Гълъб Донев заяви, че други помощи за енергийно бедните няма да бъдат отпускани, поне засега. Той припомни, че подаването на заявления за помощ за зимния сезон продължава до 31 октомври. 

По думите му в момента в министерството се обсъжда дали да се разшири кръгът от хора, имащи право на такава помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews