„Фронтекс“ ни помага до три дни при миграционен натиск от Турция

OFFNews - Бургас 24 март 2017 в 13:40 3831 4

Мария Габриел

В рамките на три дни Европейската гранична и брегова охрана („Фронтекс“) може да съдейства при евентуална ситуация с миграционен натиск. Това каза в Бургас евродепутатът Мария Габриел. Срокът е разписан и в новия правилник на „Фронтекс“, уточни тя.

Когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна – членка поиска тази помощ. В Европейския парламент, директорът на „Фронтекс“ Фабрис Леджери потвърди това в случая с България, с конкретен пример – българо – турската граница. „Фронтекс“ има готовност в този момент да ни помогне“, каза Габриел.

Европа предприема и по-строги мерки по отношение на контрола по границите, свързан и с терористичната опасност. България ще има водеща роля и в новата система за влизане и излизане, т. нар. “entry – exit system”, каза Габриел и добави:

Това е нова, автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой, такъв – какъвто той е регламентиран, спрямо закона, на лицата влизащи и излизащи от ЕС. Това ще позволи много по-сигурен контрол върху броя дни, който един човек има право на престой в някоя от страните – членки, кога му е даван отказ и защо му е даван отказ. Също така, само преди месец, приехме още един много важен документ. Това са систематичните проверки при влизане и излизане от ЕС не само за граждани на трети страни, но и за граждани на ЕС. За съжаление, видяхме, че в последната година атентатите и в Европа, са дело на европейски граждани“, добави Мария Габриел.

Криминализират се и всички пътувания до места, където терористични групировки провеждат обучения на хора, както и подстрекателството към тероризъм, каза още евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

4

Nik68

24.03 2017 в 16:32

До три дни като марокански скакалци ще ни опоскат ако чакаме на Фронтекс.

14344

3

Nibble

24.03 2017 в 14:25

Както е написано заглавието, пък и от статията се разбира, че Фронтекс ни помага ДО ТРИ ДНИ...... демек.... на четвъртия си отиват и ни оставят сами.....Журналист да си на днешно време.....можеш и с четвърти клас да го "работиш"....

10571

2

Hissarion

24.03 2017 в 14:23

Едно време трябваше 48 часа да удържаме турците докато дойдат Съветите, сега трябва 72 часа да ги удържаме докато дойдат Фронтекс. Навярно още Тервел е псувал пустият му Аспарух къде ни е насадил.

42249

1

Denis Rizanov

24.03 2017 в 13:56

Тая... голяма бяла патица няма ли кой да я светне, че още преди 100години българската армия за по-малко от 3 дни е изминала пеша целия път от Беломорска Тракия до Сливница и гладна, неспала и боса е разбила сърбоите, като след това ги е обърнала в бяг.На 3-тия ден моля ти се... А преди това ще се свиква ли извънредно съвещание? Съвет на министрите ше има ли?