Българските граничари са готови и за най-лошите сценарии

OFFNews - Бургас 30 ноември 2016 в 14:17 3310 1

Снимка burgas.topnovini.bg

Светлан Кичиков

Нулев миграционен натиск по море, отчитат от българските гранични служби. Това се дължи до голяма степен и на работата на турските им колеги, както и на доброто взаимодействие между двете страни в това отношение, пояснява началникът на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков. Въпреки това, от ведомството подчертават, че са готови за всякакви сценарии – промяна на маршрутите, увеличен натиск, пускане на мигранти от страна на Турция.

На среща между гранични и брегови служби от държави в района на Черно море, която се проведе днес в Бургас, службите отчетоха добра работа помежду си.

Турската брегова служба спасява животи и се стреми да спира миграционния натиск през Черно море. И се справяме доста добре, каза контраадмирал Бюлент Олчай, командващ турската брегова охрана. Турците представиха кратък клип, на който се вижда какъв ресурс използват, за да спасяват мигранти в бурното море. С това се сблъскваме всеки ден, подчерта Олчай. И уточни - имат 101 лодки и кораби за брегова охрана, половината, от които, са на разположение на неговата агенция. Извършват морски и въздушни патрули.

А доколко е реална опасността Турция да спре да изпълнява споразуменията с ЕС, контраадмирал Олчай поясни:

Относно реадмисията и оттегляне на споразуменията… Има объркване, вярвам, в медиите, относно някои новини. Има споразумение от 18 март, което бе подписано от ЕС и турското правителство, което е валидно. И не съм чувал нищо относно това споразумение. Новините, които вие чувате… Това е друго споразумение, което не е ратифицирано нито от ЕС, нито от турското правителство. Защото това е дълго чаканото споразумение за либерализиране на визовия режим и споразумение за реадмисия. Това е друг случай. Така че, всичките новини, които чувате са за този случай. Но споразумението от 18 март, както виждате, е валидно и турската брегова охрана прави най-доброто. И мога да ви уверя, че ще правим това и в следващите години, защото ние поставяме човешкия живот на първо място“, казва Бюлент Олчай.

Заради добрата координация между двете страни няма нито един случай на опити на мигранти да влязат по море у нас през тази година, отчете Светлан Кичиков. За миналата – те са били четири на брой. За сухоземната ни граница, Кичиков уточни, че се следи с повишено внимание тази с Гърция. Засега всичко е спокойно на нея, но ако има промяна на друго място, е възможно е потоците от мигранти да се пренасочат. България е готова за всякакъв сценарий, включително и Турция да пусне мигрантите към Европа. Разчитаме и на помощ от „Фронтекс“, 150 служители в момента са командировани у нас, по-голямата част от тях са на границата с Турция. Хората са оборудвани и с техника, идват дори и с кучетата си, каза Кичиков. Към момента не е искана допълнителна помощ, защото има тенденция към намаляване на миграционния натиск, поясни шефът на „Гранична полиция“. Статистиката отчита занижаването му спрямо предходната година с около 54%. Самата граница ще се пази и в по-добри условия, гарантира Светлан Кичиков. Доставени са палатки по цялото протежение на границата, в които полицаите да влизат и да се топлят, закупени са и печки. Вече не трябва да има навеси от найлони, смята Кичиков. Той добави, че има уверения от МВР, че ще се постараят да им осигурят зимни униформи.

Иначе, Кичиков призна, че има разследвания и проверки срещу полицаи, които са участвали по някакъв начин в трафик на мигранти. Има и документи в тази насока, които вече са предадени на прокуратурата. За подобни случаи има и отстранени служители, сред които такива от ГПУ - Малко Търново, каза Светлан Кичиков, но отказа да навлезе в подробности.

В Бургас днес се проведе годишната среща на ръководителите на бреговите охрани и граничните служби на Черноморските държави. Главната дирекция „Гранична полиция“ пое председателството от Руската гранична служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови