Фрийдъм хаус: Свободата в света намалява за 8-ма поредна година

OFFNews 24 януари 2014 в 07:29 4204 2

Фрийдъм хаус
88 свободни, 59 частично свободни и 48 живеещи в не-свобода държави преброи организацията "Фрийдъм хаус".

Свободата по света намалява за осма поредна година, отчете американската неправителствена организация Freedom House в годишния си доклад. 

2013 бе белязана от репресиите в Евразия и Близкия изток и броят на свободните държави в световен мащаб се понижи, показва изследването за политическите и гражданските права.

В глобален план едва 40% от хората (2,82 млрд. в общо 88 страни) живеят свободно.

25 процента (1,82 млрд. души в 59 държави) имат само частична свобода, а останалите 35% (2,46 милиарда в 48 държави) не живеят свободно.

Особено значими през изминалата година от гледна точка на човешките свободи бяха събитията в Египет. Стъпки назад бяха направени и в Русия, Украйна, Азербайджан, Турция, Венецуела и Индонезия, отбелязва изследването.

Има и такива, в които се наблюдава напредък по отношение на свободата на гражданите в сравнение с предходните години - Тунис и Пакистан, Мали, Кот д'Ивоар, Сенегал, Мадагаскар, Того и Зимбабве, Хондурас, Кения, Непал.

Най-несвободни за жителите на Централноафриканската република, Северна Корея, Сомалия, Екваториална Гвинея, Суда, Сирия, Еритрея, Тюркменистан, Узбекистан и Саудитска Арабия.

В изследването България попада в групата на свободните държави.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!