Фалшивите заплахи за бомба били изпратени от Швейцария и Сейшелите

OFFNews 22 август 2019 в 20:00 2914 0

Снимка БГНЕС

Множеството заплахи за взривни устройства, които получиха вчера редица медии и летища у нас, са били изпратени  от интернет доставчик, регистриран в Швейцария и Сейшелските острови.

Подобни заплахи са били получени във вторник от същия доставчик на електронните пощи на институции в няколко европейски държави, във Ванкувър и на Сейшелите. Съобщенията са писани на друг език и превеждани с Google translate заради некоректно използвани думи в текста.

Целта на заплатиха е била да се създаде паника и страх у хората и да се блокира работният процес, заяви зам.-директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Стоян Темелакиев и началникът на сектор "Противоправно съдържание" Михаил Драгоданов.

"Това, което към момента става ясно, е, че са използвани интернет ресурси, които са обществено достъпни от всеки един потребител на интернет пространството. Това са ресурси, които позволяват анонимизация на изпращача на тези съобщения. Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега", коментира Драгоданов.

От ГДБОП уточниха, че подобни заплахи в България се отправят предимно по телефона. От началото на годината са регистрирани 52 такива телефонни обаждания, като зад тях обикновено стоят малолетни, непълнолетни или хора с доказани психични разстройства.

По случая работят и служители от Европол, както и служби от други държави.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови