Евро комисията одобри карта за държавни помощи в България

OFFNews 25 юни 2014 в 18:11 1838 0

Европейската комисия (ЕК) одобри картата за отпускане на държавна помощ в България за периода между 2014 и 2020 г., съобщиха от Комисията в свое комюнике.

Оттам поясняват, че става дума за финансирането в рамките на новите насоки за регионална помощ, приети от ЕК през юни 2013 г. В новите насоки се определят условията, съгласно които държавите членки могат да отпускат държавна помощ на предприятията за регионално развитие. Тяхната цел е засилване на растежа и по-голямо сближаване в рамките на единния пазар.

„Новата карта позволява на властите в София да развиват по-бедните и изостанали райони в страната”, коментира заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за политиката в областта на конкуренцията Хоакин Алмуния.

Съгласно картата на регионалните помощи на България цялата територия на страната ще отговаря на критериите за регионална помощ от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Съгласно този договор се разрешават помощи в райони със стандарт на живот под средното равнище за ЕС или в райони с висока безработица.

Картата ще бъде в сила от 1 юли 2014 г. до 31 декември 2020 г.

Пет региона в България са с БВП на глава от населението под 45 % от средната стойност за ЕС. А Югозападния регион — между 60 % и 75 % от средния за ЕС.

Поради това според насоките за регионалната помощ за периода 2014—2020 г. районите с брутен вътрешен продукт на глава от населението под 75 % от средния за ЕС се допускат приоритетно до инвестиционна помощ. Това е така, защото основната цел на регионалната помощ е да се насърчи развитието на по-малко облагодетелстваните региони на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови