ЕС - по-защитени заедно: Ирина Матеева, която се грижи за опазването на птиците

OFFNews 11 февруари 2019 в 15:23 4323 0

Снимка Личен архив

Каква защита има природата на България, включена в Натура 2000? Какви са заплахите пред редките видове птици у нас и техните местообитания? На тези и други въпроси отговаря Ирина Матеева - активен природозащитник от Българското дружество за защита на птиците.

Ирина е един от героите в кампанията "ЕС - по-защитени заедно", посветена на онези сред нас, чиито усилия защитават сигурността и правата на гражданите на ЕС.

Неправителствената организация е част от BirdLife International и работи в три аспекта - опазване на видовете птици, защита на орнитологично важните места, които са в основата на Натура 2000, както и в самите политики, насочени към земеделието и горското стопанство.

Според Ирина Матеева основното препятствие пред дейността на природозащитниците в България е надделяването на частните икономически интереси над обществения. "На практика, природата в Натура 2000 не се опазва, както законите повеляват. За съжаление, малко са все още хората, инвестиращи в някакви проекти, които наистина искат да го направят по начин, който е добре за природата. Трябва да оздравее обществото. Да спрат тези корупционни механизми", коментира тя пред БНР.

Природозащитничката разказа, че Българско дружество за защита на птиците има значителна роля в определянето териториите, които да бъдат включени в Натура 2000. То възниква през 1988 г. с цел практическо опазване на птиците.

Първата му инциатива е поставянето на изкуствени острови в Атанасовското езеро, за да защитят от хищници наземно гнездящите птици като съблеклюни, рибарки. Другата природозащитна дейност, която върши тогава, е подхранването на лешоядите в Източните Родопи. "Тогава много селища бяха изоставени, нямаше достатъчно животни в района и популацията на белоглавия лешояд беше зле. Идеята беше чрез изкуствено подхранване с умрели животни да се възвърне популацията. Тази дейност от тогава си продължава и сега от няколко двойки лешояди вече имаме стотина", обяснява Ирина Матеева.

Нейната страст към птиците се заражда още от ученическите ѝ години. Вдъхновяващо за нея е било участието ѝ в проучването на миграцията на птици от Атанасовското езеро. "Всеки август по 20 дни бях там, за да наблюдавам миграцията. Там бяха и всички тогава светила в орнитологията като Таню Мичев, Петър Янков, Любомир Профиров. През деня гледаме миграция, птици, те са там и ни отговарят на хиляди въпроси. Вечерта сядахме около огъня и започваха разкази кой какви птици е наблюдавал", спомня си Матеева.

По нейни думи тогава се зараждат голяма част от идеите, които влизат като част от дейностите на Българско дружество за защита на птиците. "Когато сме там толкова време, не можем да не видим колко птици се сблъскват с електропроводите, които пресичат. Също така виждаме и резултата от посегателствата на земните хищници. Дълги вечери сме разисквали как да стане, как да бъдат спасени тези кокилобегачи и съблеклюни", спомня си природозащитничката.

Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да осигурят безопасност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят признание, а просто си вършат работата.

Ежедневно ЕС подкрепя и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното сътрудничество, за да могат да ни защитават. Запознайте се с Вашите непознати герои. Научете повече на страницата на кампанията "ЕС - по-защитени заедно" и от публикациите в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови