Quantcast

Експерти съветват да си останем при ЕРП-тата след либерализирането на пазара

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2015 в 13:00 3061 1

Иван Хиновски

Да продължаваме да използваме ток от ЕРП-тата и след либерализирането на енергийния пазар, съветват експерти от Българския енергиен и минен форум.

Не съветваме битовите потребители да тръгват на този опасен експеримент да излизат на свободния пазар. И сега има такива примери за битови потребители, сами избрали доставчика си на ток, но те не са особено успешни и удачни. Получават се сравнително по-високи и неясни цени, заяви председателят на Форума Иван Хиновски.

Стойте си при ЕРП-тата, правете си анализи, озъртайте се, но засега си останете при същия доставчик на електроенергия, посъветва той.

От форума предложиха практически съвети за потребителите, които все пак се решат на промяна на търговеца, от който да купуват електроенергия.

Ще е необходимо решение на Общото събрание на етажната собственост или управляващия орган на компанията. Освен това е добре да се приготви информация за ориентировъчното потребление на енергия, информация за реактивната енергия, която генерира обекта и др.

Потребителите трябва да се информират за лиценза на търговците на енергия, което може да се стане на сайта на КЕВР, и да проучат по-задълбочено търговеца – откога е на пазара, каква е клиентската му база и т.н. Дори и да имат тази информация обаче е добре след да потърсят и услугите на консултант, което важи особено за битовите потребители, тъй като материята е сложна, а в договорите може да има редица „уловки“, допълват от Форума.

Експертите са категорични, че не трябва търговците да се избират само по предлаганите цени, тъй като е възможно в цената да не са включени важни компоненти. Затова договорите трябва да се четат внимателно, посочват експертите.

Те обясняват, че цената на тока няма да бъде различна за дневна и нощна енергия, а ще има само една цена, усреднена от търговеца.

Един от най-големите проблеми е ако даден потрбител избере търговец за доставка на електроенергия, а след това търговецът обяви несъстоятелност, защото тогава разходите ви ще скочат многократно, уточни Иван Хиновски.

Според експертите на Българския енергиен форум усилията на индустрията обаче трябва да бъдат насочени към излизане от регулирания пазар на електроенергия.

България няма да има истинска либерализация и свободен пазар на електроенергия в пълния смисъл на думата, тъй като НЕК не може да бъде заобиколена, коментираха експертите.

Те подчертаха, че либерализирането на енергийния пазар ще доведе до увеличаване на цените. От енергийния форум казаха още, че са необходими и важни законодателни промени, които трябва да са факт преди Нова година, когато трябва да започне работа енергийната борса, но това едва ли ще се случи.

Експертите коментираха и информацията, според която ЕС ще ни забрани да използваме дърва и въглища за отопление.

Тези изказвания са неверни и спекулативни. ЕК иска от нас да започнем да прилагаме мерки за екологично използване на тези материали, като се изградят инсталации или се поставят допълнителни устройства, за да се намали запрашаването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 16:06

"Благодаря" но когато имам нужда от "експертиѝ" аз отивам при тях. Не искам те да идват при мен, неканени. А за "експертността" им не ми се коментира. Енергетиката е в това състояние само благодарение на "експерти". Други там няма, само """"""ГОЛЕМИ ЕКСПЕРТИ""""""".