Първоначално поскъпване на тока, но за кратко, след старта на енергийната борса

OFFNews 29 септември 2015 в 19:08 2985 4

Първоначално поскъпване на тока, а след това намаляване на цената на електроенергията очакват след старта на енергийната борса. 

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусията "Българска енергийна борса - какво, как и кога".

Стартът на енергийната борса ще бъде на 8 декември, а първата доставка ще е ден по-късно.

Най-после ще бъдем в ситуация, при която цената на тока ще се определя от пазара – от търсенето и предлагането, коментира Петкова, като допълни, че е рано да се предвиди със сигурност дали цената ще е по-висока или по-ниска от сегашната, но със сигурност ще е реалната.

По думите й опитът в други държави обаче показва, че цената първоначално скача, но след това конкуренцията я сваля под първоначалното ниво.

Реалната либерализация на пазара за битовите потребители ще стане най-рано през март следващата година, уточни Теменужка Петкова.

Министърът обясни, че след старта на борсата Комисията за енергийно и водно регулиране ще има вече различна роля от досегашната. Тя няма да определя вече цената на тока, а само цената за пренос на електроенергия и др.

За момента няма избран модел на либерализацията на пазара, който ще покаже как ще се покриват разходите за дългосрочните договори. За избора на модела се чака докладът на Световната банка, договор за който беше включен през август.

Очаква се упражнения за старта на енергийната борса да започнат през ноември.

В борсата ще може да участва всеки, който има лиценз за търговия с електрическа енергия. Плановете предвиждат и обединение със съседни оператори, сред които Румъния и Турция. Интеграционните процеси обаче вероятно ще отнемат години.

До края на октомври е планирано да се приемат законови промени, които ще коригират сегашния модел, задължаващ НЕК да изкупува енергията от всички производители на ток и да я продава на доставчиците за битовия пазар и на свободните търговци на електроенергия.

В рамките на този срок КЕВР пък ще трябва да приеме новите правила за търговия с електроенергия и методиката за компенсиране на централите, които продават ток на преференциални цени по дългосрочни договори. Това се отнася основно за ВЕИ-производителите и американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3“, които вече ще са длъжни да продават тока, който произвеждат, на борсата, където цените ще са по-ниски от договорените.

Разликите ще бъдат покривани от създадения през лятото Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Ще бъде създадена и специална система за контрол, която ще следи да няма манипулации на сделки. При съмнения за такива ще има проверки, а при доказани нарушения ще се налагат санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови