Експерт: Пет от осемте отсечени дървета на "Витошка" са мъртви

Симона Костадинова Последна промяна на 05 май 2015 в 21:24 9282 12

Пет от отсечените осем дървета на бул. "Витоша" в столицата са напълно мъртви, а останалите три не могат да бъдат спасени. 

Това заяви пред OFFNews директорът на дирекция "Зелени системи" към Столична община ландшафтен арх. Ралица Маджарова, която е дала разрешението за изсичането. След материала ни за сечта на централния булевард тя отиде лично да преброи колко точно са били сухите кестени. Преброеното от нея обаче се размина с експертната оценка на ландшафтен архитект Димитър Данчев, според когото напълно сухи са 6, а не 5 дървета.

Тя обясни разминаването в броя с факта, че когато била правена предварителната оценка, дърветата не са били разлистени. От думите й не стана ясно през кой месец от годината е правена въпросната предварителна оценка.

От фирмата за озеленявене, от която отрязаха дърветата, твърдят, че само един кестен е бил напълно сух. "Не мога да коментирам какво е казал изпълнителят. Това е нашата експертна оценка, която се прави от архитекти, които са служители в общината", коментира ландшафтен арх. Маджарова. Тя призна, че не е преброила дърветата, преди да подпише разрешението за изсичането им.

Според експертите ще има и дървета, които няма да бъдат изсечени, но ще се наложи да бъдат лекувани. За броя им обаче се появи разминаване. Според Маджарова те са 3, а според пресцентъра на общината - 4.

Все още няма обяснение за най-очевидното разминаване - защо според експертите дърветата не са разлистени и сухи, а до днес, преди да бъдат отсечени, хората виждаха зелени, разлистени дървета (виж галерията).

Маджарова заяви, че дърветата са без никакво разлистване в короната. Снимките на репортер на OFFNews от сечта обаче показват отсечени дървета със зелени корони.

Планът на общината е на мястото на изсечените дървета да бъдат засадени 17 червени кестена.

"Ние нямаме интерес да сечем дървета, без да има причина за това, защото винаги има много силна обществена реакция. Никога не сме позволявали и да се сече дърво заради някакъв строителен обект. Напротив, спирали сме строежи заради това, че трябва да се секат дървета", каза още Маджарова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2015 в 19:00

само да кажа че Ралица Маджарова не е ландшафтен архитект,а е завршила УНСС,иначе див кестен в София без глобална борба срещу молеца -няма смисъл.Има десетки вида дървета ,които биха имали ефект през целия сезон,защото Aesculus-а е красив само сега-след месец и половина ще изглежда кошмарно
...

06.05 2015 в 22:08

е това дърво от снимката не виждам да е било мъртво преди да го отсекат ! истината е че ги секат собствениците на магазини защото не им се виждат рекламите на магазините !!! кмета ФАНДЪКОВА да уволни тази маджарова и да глоби яко изпълнителите за тази сеч ! на мястото на отсечените дървета да се засадят нови !!!

06.05 2015 в 20:35

'
По колко хиляди на дърво ще плати общината за пресаждане на нови 20 годишни дървета див кестен и каква е гаранция, че ще се хване и седдващата година няма пак да се плаща отново ?!?!?
'
Редно е сумата да е за сметка на "експерта" и фирмата резач.

06.05 2015 в 10:52

Има разминаване на това което се вижда на снимките и това което казват общинските... експерти (?).

06.05 2015 в 10:21

Ако според ландшафтен арх. "Многознайкова" това са мъртви дървета, според мен пък, тя и още много други "специалисти" трябва да напуснат работните си места и да се върнат в предучилищна... :Х

06.05 2015 в 10:19

Това е престъпление.. Нормалните хора садят дървета, нашите ги изсичат..

06.05 2015 в 01:42

E*ати изродите! Така като гледам тези "изсъхнали" дървета не само са целите зелени, а даже са цъфнали. Вие от Общината идиоти ли сте бе? А тези, които са рязали на място? Това е престъпление. Грозно.

06.05 2015 в 01:39

Ами хайде някой да "отсече" и кьоравия експерт арх. Ралица Маджарова!

06.05 2015 в 00:59


Изключително неприятна ситуация за пореден път! Очевидно живи, разлистени дървета се унищожават с недомлъвки. И то на фона на намаляващата зеленина в София, на десетки наистина съхнещи дървета по улици и паркове. И на фона на "залесени" след направени ремонти площи,където фиданките изобщо не се поддържат след това и година две по-късно вече са изсъхнали. И нека всички се замислим много сериозно преди да посегнем на дърво, защото не е сигурно дали разполагаме с още 70-80 години живот за да видим новозалесените дървета да достигнат размерите на отрязаните.И още нещо ми е абсолютно непонятно - защо архитекти преценяват състоянието на дърветата, а не експерти - ботаници ? Тъжна действителност, единственото с което противодействаме на това е да даваме пари от джоба си и да садим дървета със собствени усилия. Струва ми се че може и по-добре да се справим от описаните в статията...Ако и вие имате възможност - огледайте се в квартала си, намерете новозасадено и зарязано на произвола дърво и поемете символична грижа за него - леко окопаване отстрани и поливане в най-горещата част на лятото. След няколко години то ще има шанс да се оправя и само.

06.05 2015 в 00:28

"експертна оценка, която се прави от архитекти". Експерти по дърветата? Архитекти??? Аха!