"Махнахме само изсъхналите дървета от "Витошка", бяха опасни за хората"

Симона Костадинова 05 май 2015 в 18:10 6599 0

представител на "Еко лес"

Фирма "Еко лес", която днес отряза част от кестените на столичния бул. "Витоша", премахнала дърветата защото били "опасни за хората". 

Това обясни представител на фирмата пред репортер на OFFNews.

"Столична община реши да премахне дърветата, защото са опасни за хората. Едното цялото беше изсъхнало. Другите също бяха изсъхнали или много наранени - те в най-скоро време щяха да са опасни за хората. Махнати са само те и на тяхно място ще бъдат насадени нови, които ще бъдат много повече", казаха от фирмата.

От "Еко лес" обясниха, че отрязаните дървета са били маркирани и одобрени от дирекция "Зелена система" към Столична община. 

Фирмата има договор за изпълнение и разрешение за рязането на дърветата. 

"Еко лес" се занимава само с озеленяване и е подизпълнител на фирма "Трейс", която извършва цялостния ремонта на столичния булевард "Витоша".

От "Еко лес" показаха пред наш репортер разрешението за премахването на дърветата, дадено им от дирекция "Зелена система". Документът е подписан от директора на дирекцията ланд. арх. Ралица Маджарова и е придружен от оценка на главния експерт на "Зелена система" - ланд. арх. Димитър Данчев.

Според написаното в експертната оценка 6 от 8-те дървета са напълно сухи. От фирмата обаче казаха пред нашия репортер, че само едното е било такова. Останалите били с хралупи и сухи клони. 

В становището на Данчев е записано, че две от дървета са имали хралупи и сухи клони, но и за тях е било взето решение да се премахнат. 

От експертната оценка не стана ясно и каква е причината, която е довела до състоянието на дърветата.

Междувременно от Столичната община обясниха пред OFFNews, че все пак 4 от дърветата ще бъдат лекувани, а не отсечени. Не е ясно обаче как ще се случи това, след като според експертната оценка само две от дърветата са живи. 

Разрешението за премахване на дърветата

Експертната оценка на  ланд. арх. Димитър Данчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови