Eколози алармират за опасни сондажи за въглищен газ в Добруджа

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2014 в 17:01 5503 7

Снимка bTV

Еколози алармират за опасни сондажи за въглищен газ в Добруджа.

Извличането на този тип газ може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, заявиха пред bTV представители на зелени организации.

През април правителството е сключило петгодишен договор с американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп" за сондиране в близост до Каварна, до село Вранино.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива т.нар. въглищен газ. Сондите трябва да минат през подпочвените води. Според еколога Синтия Недялкова това носи риск от замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Втората опасност тя вижда в образувалите се от сондажите кухини, в които водата ще пропадне и ще изчезне. "При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа”, добавя Недялкова.

Слухът за опасните сондажи вече тревожи и жителите на Вранино. „Тука, както казват, е Златна Добруджа, тука се изкарва и хлябът. И ако се надупчи тази земя, както казват, после няма да има тука живот”, опасява се местната жителка Светлана Стоянова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е т.нар. хидрофракинг, при който газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район, обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

От Министерство на икономиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добив. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността”, посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката пред bTV. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.07 2014 в 08:14

Много лесно се коментира без да се проучи. Дали са платени или са безплатни тези хора, няма значение в случая.

Добивът на въглищен газ не е конвенционален метод, а всички неконвенционални методи включват фракинг, независимо каква терминология използват отделните фирми. Забраната не е на забраната на добива и проучването на шистов газ, а на метода фракинг (хидрофракинг, хидравлично разбиване...).

Хайде стига емоции. Нека включим и малко разум в дебата.

06.07 2014 в 23:54

Тоя път май уцелихме на платените еклози.....тая технолгия дето ще се ползва не е фракинг. Хайде слугите на русия - чемодан, вокзал, москва.

06.07 2014 в 21:13

Ай стига с тези еко мафии. Този път от министерството правилно казват. Процесът се казва CBM. Вкарва се ЧИСТА вода във въглищата под налягане. После се изпомпва тази вода, която вече е богата на газ, след което се отделя газта, а водата отново се връща за повтаряне на процеса.

06.07 2014 в 20:24

Тези еколози са платени агенти на Кремъл ! Бива, бива слугинаж в полза на Москва, но тяхното граничи с национално предателство ! Абе мърши червени, като сте такива радетели за чиста природа защо ползвате автомобили, компютри, лаптопи, мобилни телефони, що не се обличате само с листа и клонки и да живееете в пещерите, а черпите с пълни шепи от тези продукти на замърсяващи околната среда технологии ? И защо не поемете вие разликата между нормалните цени и тези, по които вашите спонсори от ГАЗПРОМ ни продават природния газ ?

06.07 2014 в 19:20

Добруджанското въглищно находище е известно отдавна. Още през седемдесетте години на миналия век се правеха усилия да се пристъпи към разработване. Въглищата наистина са с много дълбоко заложение. Но не това е големият проблем. От североизток ни мачкаха, за да сме зависими от тях, от техните електроцентрали на техническо ниво Лениновия план ГОЭЛРО. Междувременно техниката се разви много и вече може да се мисли за споменатата тук газификация на място. Това е перспективно, в полза на страната ! Как обаче, да се вразумят чуждите "стипендианти", които активно отстояват враждебни интереси?

06.07 2014 в 19:02

# 1
докато им даваме.

06.07 2014 в 17:29

... ахам, тайния (генералския) комитет по концесиите, дето безотчетно си размятат милиарди... и до кога бе, синковци???

... ***************************