Eколози алармират за опасни сондажи за въглищен газ в Добруджа

OFFNews 06 юли 2014 в 17:01 6299 7

Снимка bTV

Еколози алармират за опасни сондажи за въглищен газ в Добруджа.

Извличането на този тип газ може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, заявиха пред bTV представители на зелени организации.

През април правителството е сключило петгодишен договор с американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп" за сондиране в близост до Каварна, до село Вранино.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива т.нар. въглищен газ. Сондите трябва да минат през подпочвените води. Според еколога Синтия Недялкова това носи риск от замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Втората опасност тя вижда в образувалите се от сондажите кухини, в които водата ще пропадне и ще изчезне. "При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа”, добавя Недялкова.

Слухът за опасните сондажи вече тревожи и жителите на Вранино. „Тука, както казват, е Златна Добруджа, тука се изкарва и хлябът. И ако се надупчи тази земя, както казват, после няма да има тука живот”, опасява се местната жителка Светлана Стоянова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е т.нар. хидрофракинг, при който газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район, обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

От Министерство на икономиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добив. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността”, посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката пред bTV. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!