Румен Ненков, съдия и баща на депутат: Депутат не може да бъде отзоваван

Последна промяна на 15 юли 2013 в 11:13 8566 21

Румен Ненков, конституционен съдия и баща на депутат от ГЕРБ.

„Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в Средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения”.

Тази странна теза разви в интервю за bTV конституционният съдия Румен Ненков, чийто син - Александър Ненков, е депутат от ГЕРБ.

Според Ненков избори няма как да се фалшифицират чрез подмяна на бюлетини. Още по-малко това било възможно за 24 часа с бюлетините открити в печатницата в Костинброд на 11 май.

По думите му решението на Конституционния съд (КС), че изборите са законни след внесената жалба от ГЕРБ за агитация в деня за размисъл, се дължи на факта, че държавното обвинение относно откритите бюлетини не се изказало окончателно.

"Моите съображения бяха, че има нарушение и че е сериозно, но не е доказано влиянието му върху резултата”, обясни личната си позиция Ненков.

Според него случката в деня за размисъл е била целенасочена акция и наподобява призив към емоцията на хората.

Неговото лично мнение по този казус нямало нищо общо с това, че синът му е депутат от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2013 в 13:50

Ние и в момента сме в средновековието, тъй като ни управляват, в леко децентрализиран вариант, дечицата на номенклатурата. А номенклатура е комунистическото име на феодализма: семействата, които по силата на произхода си имат права, които другите нямат. В строга йерархия, по която другарите неудържимо тъгуват.

15.07 2013 в 13:27

Само не разбрах каква връзка има отзоваването със Средновековието. Общо взето, в момента невъзможността за граждански контрол е един вид Средновековие.
А и защо "свободата за вземане на решения" на един депутат да е по-важно от правото на суверена да наказва служителите си. Властта не е преимущество, а отговорност. Време е на шибаните бг-политици това да им стане ясно. ("шибан" в смисъл бит с пръчка)

15.07 2013 в 13:20

"Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си" - МОЛЯ, я пак?! :)
Този с акъла си ли е? И споменава Средновековието, сякаш тогава е било пълно с депутати...смешник!

15.07 2013 в 13:18

Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.
Въпросът не е в това, че за да има отзоваване трябва да се промени Конституцията, а в това, дали въобще трябва да има отзоваване или депутатът може да си разиграва коня без да му пука колко струва лука? Аз лично съм за отзоваване, защото колкото и да е честен един човек, когато е оставен без контрол, той ще започне да прави пакости.

15.07 2013 в 12:51

Макар и доста схематично, е дадена някаква процедура, но никой от вас не е посочил къде точно и с какво точно тази процедура е неефективна! Само плямпане от рода: "Който се различава от мен е червен, защото аз съм гербер пременен". Та като ме подсетихте, че сте гербери, кога най-после ще кажете каква е разликата между гербера и комуниста?

15.07 2013 в 12:43

Говорите си за еволюция, но тя няма нищо общо с мисленето и нагласата на конкретните лица.

Всяко същество е продукт на средата, в която расте и живее. Всички политици с каквито и да е било публични длъжности по време на комунизма, са с отдавна оформени и бетонирани разбирания за демокрация, справедливост, отговорност, наказуемост и др., които кореспондират на условията и средата от комунистическия период на България. Хората, благодарение на еволюцията за която говорите, са безкрайно адаптивни и гъвкави що се отнася до оцеляването си и просперитета. За да оцелееш и напреднеш в една гнила среда, ти трябва да си изградиш ценностна система и нагласата спрямо нея.

Ако същите тези индивиди като деца бяха израстнали в една Германия примерно, или САЩ, или друга страна с нормална среда на развитие, разбиранията им и нагласата към обществените проблеми щеше да е крайно по-различна. И точно това е 'ключа към палатката' по въпроса с културата ни на поведение - истинските лидери знаят, че това, което е нужно на един жив организъм, е благоприятен климат (среда). Има ли го, прогреса е неизбежен. Същото нещо важи и за бизнеса, образуванието, здравеопазването, природата, туризма и т.н.

Примери за това как хората се адаптират към средата си бол. Един такъв е 'мутренския период от прехода'. Липса на елементарна сигурност за хората, полиция, обслужваща бандити, политическа протекция, неработещи съд и прокуратура, и резултатите всички ги знаем. Чалгата от своя страна е директен продукт на този период, и е в момента част от настоящата среда.

15.07 2013 в 12:42

Очевидно никой не е разбрал г-н съдията. Човека чисто и просто,най-вероятно има в предвид,че сегашната Конституция не позволява да се въведе в изборния закон отзоването. Това е така,защото там е ясно записано,че всеки депутат представлява не само избирателите си от съответния избирателен район,а всички хора,дори и тези,които не са гласували. Така,че от тази гледна точка,в момента отзоваването е неосъществимо и ако бъде въведено,най-вероятно ще бъде обявено за противоконституционно от КС.

15.07 2013 в 12:35

През Средновековието са отзовавали депутати??? Какъв нешлифован диамант е този конституционен съдия!
Прекланям се пред познанията му по история! Преди време четох бисери от кандидатстудентски изпити по история, но те са само бледа сянка на "величието" на този, хм, конституционален гений.

15.07 2013 в 12:34

Уважаеми, да си имаме уважението.

Отричане на аргументи с такива многословни и погрешни твърдения по същество бетонирането им.

Вашето многословие след опит за извличане на полезна информация се оказа плява, която е поднесена на беззащитните читатели, което и казах.

Отричане на мисли, противни на Вас с твърдения от сорта станишевски - не можете да мислите - са патент на самовлюбени и немислещи същества.

Понеже и аз поназнайвам шопски фолклор, ще Ви отговоря с "Оти да се косим, като че ми мине" и още - "Айде у лево"...

15.07 2013 в 12:21

Взе ми думите от клавиша. Вече съм писал по темата за т.нар. отзоваване, ще кажа само три думи - тъпо, скъпо и неефективно. плюс още едно изречение за информация - характерно е за държави с мажоритарна система (изкривяване на вота по дефиниция), където играят много пари за избиране, кратки мандати,ниска избирателна активност и в 99 % от случаите опитите завършват без резултат, тоест хабим парите на данъкоплатеца за глупости.