Димитър Куманов, Иво Божков и сайтът ''Тоест'' получиха наградата ''Свободен електрон 2020''

Георги Савчев 10 ноември 2020 в 21:46 6510 0

Снимка electron.bluelink.net/

Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" е тазгодишният носител на наградата "Свободен електрон", присъждана от фондация "БлуЛинк".

Наградата е за постижения в използването на интернет и информационните технологии за укрепване на гражданското общество, демокрацията, европейските ценности и опазването на природата.

Димитър Куманов беше номиниран за активната му работа в защита на реките в България. През 2020 г. той и "Балканка" организираха почистване и зарибяване на реките, както и редица протести срещу отравянето и пресушаването им.

"Страшно много благодаря! За мен е чест, че сред тази компания от хора и организации, които лично много ми харесват, сме вкючени", сподели Куманов, след като беше отличен с наградата "Свободен електрон".

Номинирани за приза тази година бяха и журналистът Иво Божков, Еленко Еленков и Владимир Петков – основатели на подкаста „Говори интернет“, сайтът „Тоест“, АЕЖ-България, сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ), младежко движение Fridays For Future и Димитър Куманов.

От 2014 г. насам фондация "БлуЛинк" присъжда и награда на публиката. Тази година нейни носители са Иво Божков, номиниран за директните му репортажи от протестите у нас, както и сайтът „Тоест“, който разчита единствено на подкрепата на читателите си.

Отличените бяха обявени тази вечер на онлайн церемония. Тази година наградите на БлуЛинк "Свободен електрон" се връчват съвместно с кампанията "От нас зависи" на гражданско обединение "Равни БГ".

Всички отличени ще получат сертификати и ваучери на стойност 200 лв., финансирани от "Равни БГ"

За какво бяха номинирани останалите кандидати за наградата на "БлуЛинк"?

Еленко Еленков и Владимир Петков бяха номинирани за наградата “Свободен електрон” като основатели на подкаста “Говори интернет”. През 2020 г. те обсъдиха проблеми като речта на омразата, устойчивия туризъм, домашното насилие, фалшивите новини, правата на ЛГБТ обществото, демокрацията и други.

Асоциацията на европейските журналисти - България беше номинирана за създаването на първия „Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда“. Наръчникът обхваща насоки за работа с търговския и имотния регистър, как да се проследява собствеността на даден сайт, произхода на снимки и видеа, как да се използва геолокация за проверка на снимки и др.

Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ) беше номинирано за активната си работа и онлайн разпространението на посланията на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

Младежкото движение "Петъци за бъдеще" - България беше номинирано за онлайн кампаниите си, насочени към проблемите с климата и глобалното затопляне. През 2020 г. те участваха в петата глобална стачка за климата, която премина изцяло в дигитален формат под формата на Седмица за онлайн действия. В рамките на събитията беше представен и първият уебинар от серията #TalksForFuture, с който се включиха в образователната инициатива на международното движение Fridays For Future International.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!