Дядо Коледа и Рудолф летят над Благоевград

OFFNews Последна промяна на 25 декември 2016 в 10:03 5522 1

Еленът Рудолф и Дядо Коледа летят над Благоевград за радост на децата, съобщи БГНЕС.

Шейната на Дядо Коледа, теглена от елена Рудолф може и да лети, може би защото в Благоевград по Коледно-новогодишните празници сняг няма, а и не се вижда скоро да има, поне според метеоролозите.

Заслугата затова Дядо Коледа да лети в Благоевград е на Кирил Табутов, който традиционно по време на празниците надява червения костюм на белобрадия старец, пали двигателя на мото-парапланера и полита. Освен червената шапка и бяла брада, благоевградският Дядо Коледа слага и авиаторски очила и ръкавици, защото дори и на 50 метра над земята, във въздуха е доста студено.

Колкото и да е странно, студено, ясно и без вятър време през декември е отлично за летене, смята председателят на авио-мото клуба в Благоевград. Хангарът, в който държи шейната, еленчето и трите двигателя на парапланерите си, се намира в жк. „Струмско”. Равното поле край него е отлична писта за излитане и кацане.

Заради катастрофата с парапланеристите, загинали край Казанлък преди по-малко от месец, Табутов има забрана да лети над центъра на града. Така се ограничава да лети само над квартала, но често прелита над Е-79 и над бул. „Димитър Солунски” завива обратно, кацайки на поляната до жп линията София-Кулата.

Безветрието не е проблем, след като имаш двигател зад себе си. Дядо Коледа го пали, вдига крилото на парапланера и полита. А отдолу му махат и снимат и деца, и възрастни.