Детското участие – предпоставка за успешен и самостоятелен живот

OFFNews 26 ноември 2020 в 15:06 519 0

Двама от представителите на детския глас в България участваха в Национална конференция „Детското участие – предпоставка за успешен и самостоятелен живот“. Форумът е организиран от Ноу-хау център за алтернативни грижи, НБУ в рамките на дейностите на Международната мрежа за закрила на детето (Childhub). Събитието се проведе онлайн, с отворен достъп, а в него се включиха професионалисти от социални услуги, организации, работещи с деца и младежи, представители на младежки групи и др.

Участието на децата във всички сфери на техния живот, което е залегнало в Конвенцията на ООН за правата на детето и осигуряването на възможност те да упражняват своите права, дават на децата свободата да развиват своите личности.

В старта на събитието експерт от ДАЗД посочи политиката на агенцията, която от самото си създаване извършва голяма част от дейностите си съвместно с децата и представи Съвета на децата, като консултативен орган към председателя на ДАЗД.

В хода на обсъждането Павел Димитров – представител на Съвета за София-Област и Тодор Тачев – представител за Област Варна споделиха мотивацията, ползите и предизвикателствата, които им дава членството в Съвета на децата към ДАЗД.

„Сигурен съм, че ще се чува все повече за дейността ни. Всички в Съвета искаме да помогнем на нашите връстници детския глас да бъде чут, защото децата са бъдещето и възрастните трябва да се вслушат в този глас по-често и повече.“, подчерта Тодор от Съвета на децата към ДАЗД.

Организаторите на конференцията провокираха всички участници в нея да споделят опита и предизвикателствата по отношение на: Съществуват ли предпоставки за автентично детско участие или наблюдаваме процеси, които свиват, ограничават или съвсем изключват децата? Как се случва този процес в ЦНСТ и други подобни услуги? Има ли добри практики, които биха могли да се използват и доразвиват?

От своя страна участниците във форума представиха своя опит в стимулирането на детското участие, както и различните инструменти и подходи, които професионалистите, работещи с деца използват.

Участниците в конференцията се обединиха около предложението да бъде организирана нова среща, в която да се включат деца от Съвета на децата, от центрове за настаняване от семеен тип, приемни семейства и други алтернативни грижи, за да им и се даде възможност да споделят своето виждане за детското участие.

Всяко дете и всяко детство са различни, но успешната подкрепа в развитието на всяко дете може да намери обща посока. ДАЗД ще продължи да работи в посока гарантиране правото на всички деца да бъдат активни, да изказват мнения, предложения и да вземат участие по въпроси, които ги вълнуват. Съветът на децата дава възможност на много и различни деца да обменят знания и идеи, и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews