Децата до 14 г. в София първо с по-скъпи карти за транспорт, после безплатно пътуване

OFFNews 21 декември 2023 в 13:31 3861 0

Транспорт

Снимка БГНЕС/архив

Децата до 14-годишна възраст в София, които след 1 февруари ще пътуват безплатно в градския транспорт, ще се возят срещу по-скъпи карти през първия месец на 2024 г. Причината е, че Столичният общински съвет няма председател и съответно не може да гласува удължаване на сегашните тарифи. 

В началото на 2023 г. предишният СОС приложи мерки за подкрепа на гражданите заради увеличените цени на горивата и инфлацията. Картите за ученици и студенти бяха намалени след решението на Министерски съвет държавата да ги съфинансира от 1 февруари до 31 декември.

Този срок изтича след десетина дни и над 60 000 ученици и студенти в София ще плащат по-скъпи месечни карти за градския транспорт. 

Преди седмица общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев предупреди за проблема и припомни: намалението, което гласувахме, беше на месечните карти от 20 лв. на 15, от 35 лв. на 15 лв. за докторанти и на годишната карта за всички линии от 200 лв. на 180 лв. 

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС са подготвили предложение за продължаване на мерките за подпомагане на ученици и студенти и през следващата година, с компенсация от общинския бюджет. 

Вчера обаче правителството реши, че децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков призова общинските власти да разработят актуализации на техните нормативни документи и тарифи, както и да публикуват предстоящите промени за обществено обсъждане в оставащите дни на 2023 г. 

"Хората, които са си купили годишни карти при настоящите условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим", увери Гвоздейков. 

Тарифата за учащи се, която действа в момента, тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки