Ден на отворените врати в музеи за 6 септември

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2015 в 06:45 6346 0

Националният военноисторически музей и Музеят на авиацията ще отбележат 130-ата годишнина от Съединението с ден на отворените врати.

В НВИМ от 10 до 18 ч. на 6 септември входът ще е свободен.

За първи път, специално за празника, музеят ще представи оригинални знамена на Съединението.

Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт“ ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.

Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.

Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена.

По повод Деня на Съединението и празника на Пловдив – 6 септември, Музеят на авиацията ще работи с вход свободен от 9.00 до 17.00 ч. Специално за 130-ата годишнина от събитието музеят ще представи за първи път на своята публика тетрадка за волни помощи за въоръжаването на чета „Добруджа“, част от които са дарени в подкрепа на Съединението. Тя е предоставена на музея от наследниците на видния български летец Христо Топракчиев, чийто баща Андрей Топракчиев взима дейно участие в подготовката на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови