Държавният оръжеен търговец 'Кинтекс' нарочно допуснал милиони загуби

OFFNews 28 март 2019 в 18:09 5550 0

Сградата на Кинтекс.

Държавният оръжеен търговец "Кинтекс", в чийто офиси днес влязоха полиция и прокурори, е допуснал необясними загуби на огромни суми пари, съобщи зам. главния прокурор Иван Гешев, цитиран от бТВ.

„Кинтекс” като държавен оръжеен търговец сключва сделки с различни държави – например Индия. Доставката се извършва от български оръжейни производители. (…) Българските производител некачествено изпълнява оръжейните доставки и външният потребител начислява неустойки. „Кинтекс” не предприема абсолютно нищо, за да възстанови тази щета, като си потърси парите от съответния доставчик. Сигурен съм, че това е съвсем случайно…”, коментира той.

Според него, липсата на действие от страна на "Кинтекс" работи само в полза на частните производители, които си продават некачествената стока за сметка на държавата. Конкретно това се има предвид за 3 компании, които обаче не бяха назовани от Гешев.

Ощетяването на държавата е продължило в период от 2-3 години.

Зам. главният прокурор отговори и на въпроси за банкера Цветан Василев, като изтъкна, че всички правни възможности за връщането на Василев в България са изчерпани, като сега това зависи от политическите и финансовите.

„Част от политическата система, част от хората, които са извън парламента и нямат шанс скоро да влязат в него, се опитват да специализираните структури, които правят нещо, което никой не е правил до момента”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови