Дарения за бежанци останаха на боклука

ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2013 в 07:57 4940 7

Дарения за бежанци останаха на боклука. Кадър: Нова ТВ
Дарения за бежанци останаха на боклука. Кадър: Нова ТВ

Дарения за бежанци останаха на боклука. Тонове дрехи, които бяха доставени в центъра в Пъстрогор останаха неприбрани, защото бежанците нямали нужда от тях, съобщава Нова ТВ.

Дворът на дома край Свиленград е заприличал на сметище, след като от трите камиона с дарения от мюфтийствата, бежанците прибрали основно хранителните продукти. Почти всички дрехи, събирани в продължение на седмици, са изхвърлени.

От ръководството на дома нямат решение, какво ще се случи с даренията и са готови да ги предоставят на други нуждаещи се. Затова обаче трябва транспорт, какъвто центърът няма.

Мюфтийствата също са отказали да приберат обратно вече дареното. Най-вероятно дрехите ще бъдат изхвърлени на сметището.

В същото врме пунктове на БЧК също обявиха, че спират приемането на дарения от дрехи, тъй като за момента няма нужда от повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2013 в 20:28

Естествено, не бива да забравяме и разни благотровители, които много обичат да събират тонове с боклуци и щедро да ги "даряват", после да си пишат актив пред спонсора - задето били изпратили тонове миризливи дрипи и консерви с изтекъл срок на "нещастните хора".
После пък разни социопати в отговор почват да се упражняват по темата за "неблагодарниците", дето не искали дрехиами статут.
Ами, ако си бягал през гори и планини, и трябва да избираш между статут и безопасност за децата си за години напред или дрехи, но с опция за връщане по всяко време при главорезите от най-различни породи, какво ще изберете бе, многознайковци...

11.10 2013 в 20:12

Тия не са бежанци. България няма обща граница със Сирия. Това са транзитно преминаващи през Турция и България мигранти към Европа. Ще търсят всякаква възможност да се измъкнат на Запад.

Както се разбира, това са едни претенциозни, неблагодарни и затворени хора от друго вероизповедание, които ще бъдат вечно неблагодарни, че сме се опитали да им помогнем.

11.10 2013 в 12:01

Излагаш се. Кога не са имали храна и прибори за ядене в казармата?

11.10 2013 в 08:55

Интересно с какво ще си издялкат вилици? Сигурно имат метални ръце с остриета по тях? И сигурно имаш вече добре структуриран план на тези курници и идея как да привлечеш тези гълъби и с какво да ги храниш? А и съм сигурен, че в армията е нямало жени и малки деца, затова сравнението е не съвсем уместно. А относно циганите - когато си го правил цял живот, не ти пука особено. Сигурен съм, че ако те сложат теб в такава ситуация, и ти ще цвърчиш.

11.10 2013 в 08:26

Прочетете и това - от очевидец и участник в сортирането на дрехите:

"Аз участвах в кампанията на мфтийството - сортирах дрехи в джамията няколко дни.

Десет дни подред обяснявах на районния мюфтия в Хасково и на колегите му, че в Пъстрогор са нужни само якета, зимни обувки и одеяла и всичко останало трябва да бъде пренасочено. Предупредих, че ако дрехите се оставят в лагера, без да е организирано раздаване, ще настъпят безредици, а след това телевизиите ще показват тонове дрехи, които се търкалят в полето.

Писах и на главно мюфтийство. Те ми отговориха, че са координирали всичко с ДАБ и няма да има проблеми.

В репортажа на БНТ началникът на лагера казва, че хората нямат нужда от тези дрехи и ще ги изхвърлят, но въпреки всичко позволява на камионите да стоварят всичко. Може би не си дава сметка за безредиците, които ще настъпят по-късно … хората се бият за дрехи. Мюфтийството казва, че ще се върне да вземе дрехите, които хората не са взели.

Днес БТВ показва купища дрехи в двора на лагера. Началникът се чуди как да ги извози. Мюфтийството казва, че не може да организира извозване.

В същото време от бежанците ми пишат да намеря камион и се чудят как да се справят. Всъщност вчера някои от тях събираха разпилени дрехи и са молили тези дрехи да бъдат съхранявани някъде, но нямало къде. Отговорих им, че извозването на тези дрехи сега не е нито моя, нито тяхна работа."
lydblog.wordpress.com/2013/10/10/pastrogor-drehi/

11.10 2013 в 08:25

Вчера слушах по радиото задъхания разказ на няква активистка за нещо си, за ужаса в тия лагери. Най-силно впечатление ми направи че имали една вилица. Не се разбра вилицата на колко хора се пада, нито за какво им е, щом нямат нищо за ядене. Впечатляващо беше, че и дъното на ада било 50 кревата в едно помещение.
Между Освобождението, и 1990-та, милиони български мъже са живели години наред изобщо без кревати, по 300 души в едно помещение, без нито една вилица, и това никога не е било тема за истерии в медиите. Казваха му армия, понякога нямаше и помещения, и ядене също имаше когато, а когато не - не. Освен това нямаше и време. Тия хора имат поне време. Защо не си издялкат и вилици, щом са им важни, и не направят курници за гълъби, щом са чак толкова гладни? Местните цигани го правят, не само побеснялата от глад пехота. И не цвърчи, радва се че не я убиват.
Или те не са тука не за да спасят живота си, ами само щото искат да живеят по-лъскаво?

11.10 2013 в 08:25

А ето и обяснение за тази акция от очевидец:

lydblog.wordpress.com/2013/10/10/pastrogor-drehi/