Защо бежанците изхвърлят дрехи?

OFFNews 11 октомври 2013 в 09:05 20567 107

Бежанският лагер във
Бежанският лагер във "Враждебна". Снимка: БХК

Автор: Лидия Стайкова

Тези дни сигурно сте чули, че бежанците изхвърлят дрехи от дарения. Нормално е първата ви реакция да е да ги обявите за капризни неблагодарници. Нещата, обаче, не стоят точно така. Тъй като се опитвам да помагам на бежанците, вече съм донякъде запозната с реалната обстановка и мога да споделя следното:

Бежанците нямат нищо против да носят дрехи втора употреба и никак не държат да са на известни марки или от най-високо качество. Те с радост приемат дарения, а даренията се състоят най-вече от дрехи втора употреба.

Те, обаче, имат съвсем нормални изисквания към дрехите – такива, каквито имаме и ние:

 - да са им по мярка

 - да са им удобни

 - да не изглеждат неприлично в тях

 - да са чисти

 - да са здрави

 - да са подходящи за сезона

За съжаление, в тоновете дарения попадат солиден процент негодни за употреба или пък неуместни дрехи. Лично аз няколко дни бях ангажирана със сортиране на дрехи и основната ми работа се състоеше да пълня в чували негодните неща и да ги изхвърлям – дрехи, които са разкъсани, мръсни, включително с кучешки косми по тях. Част от годните за употреба дрехи пък бяха летни, някои от които съвсем изрязани и тесни, каквито мюсюлманки не биха облекли. Имаше дори бални рокли от тюл с презрамчици.

 Ако организаторите на голяма дарителска кампания не подозират за тези неща, в стоварените в центровете чували с дрехи се оказват именно такива шедьоври. И е нормално хората да не ги искат.

 Понякога дарителите не организират самото раздаване по най-добрия начин. Вместо да се ангажират с истинско организиране, те просто оставят чувалите в някой център и си тръгват. Понякога хората дори не знаят какво точно има в чувалите, защото не са надписани на родния им език, а може би не са и сортирани. Така че изсипват дрехите на земята и започват да ровят и да хвърлят настрани това, което не е подходящо за тях. Представете си разпродажба на дрехи … Пък и не само на разпродажба днешният клиент на масов магазин е кой знае колко внимателен към стоките – и ние се блъскаме, ровим, хвърляме настрани и не ни интересува кой ще прибира след нас. Защо да очакваме бежанците да са различни?

 Когато акцията за даряване на дрехи тече по този начин, освен всичко друго, възникват и конфликти между хората и може да се стигне дори до бой.

 Истината е, че понякога се носят и неща, от които хората реално нямат нужда, но тогава защо се блъскат да вземат? Ако сте били достатъчно големи по време на купонните времена и скока на цените след 1989, по време на Виденовата зима, ще знаете, че в такива времена хората започват да се запасяват. А това е още по-болезнено при хората, които са претърпели война – понякога навиците им се запазват десетилетия след края на войната. А бежанците пристигащи тук са не просто в шок от това, което ги е накарало да избягат, както и от дните на придвижването им дотук, но и с постоянна тревога за настоящото и бъдещото си оцеляване. Докато сега се издържат с 65 лв на месец и имат покрив над главата, след като получат хуманитарен статут (ако го получат), ще трябва да си намерят покрив над главата и да се лишат от тези 65 лв.

 Не е вярно, че бежанците си имат всичко. Повечето вече имат дрехи, а скоро ще трябва да получат и обувки и якета (от дарения, разбира се) и недостигащите одеяла. Дрехи, разбира се, винаги са нужни за новопристигащи, но по-добре вместо да носите сами в центровете и да не знаете на кого да ги дадете, обаждайте се в центровете, които събират помощи. Те са и доста по-добре осведомени за истинските нужди на бежанците. Постоянно има нужда от храна и консумативи като памперси, дамски превръзки и т.н., но вместо да ги купувате, дарете някоя малка сума на организация като Приятели на бежанците, например, която купува на едро и носи на всички. Но за нуждите и как да дарявате ефективно ще пиша следващ път.

Текстът е публикуван в блога на Лидия Стайкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!