Плевнелиев благодари: Благородство е да помогнеш на бежанците

10 октомври 2013 в 21:47 3164 8

Плевнелиев откри многофункционалния комплекс „Канев център“ в Русенския университет
Плевнелиев откри многофункционалния комплекс „Канев център“ в Русенския университет

Вчера гледах репортаж по телевизията, в който е показана една жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, мъжът й е убит във войната. Питам аз: Tова ли е рискът за България? Това ли е тази част от мюсюлманска армия, по определението на една политическа парламентарно представена сила, която заплашва България? - попита в Русе държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът благодари на хората, които са дали помощи за бежанците: "Благодаря за благородството, за събраните помощи, за силните послания на хиляди български семейства в подкрепа на тези, които имат нужда"

Плевнелиев призова гражданите да са на висотата на своята отговрност : "да докажем, че сме европейци и институциите да си носят отговрността".

В Русенския университет Плевнелиев откри многофункционалния комплекс „Канев център“. Сградата е дарение на университета от канадския строителен предприемач и филантроп с български произход Игнат Канев и от неговото семейство, които бяха гости на тържествения ритуал.

Страната ни има нужда от израстването на ново поколение предприемчиви българи, заяви президентът.

Рецептата е да надграждаме и да строим, а не да разваляме. Рецептата е „Върви народе възродени”, а не „Радка Пиратка”. Точно преди 6 месеца, през март месец, България навлезе в една нова фаза на нестабилност, проблемите се увеличиха и ние всички ги виждаме. Те са ясни. Точно преди 6 месеца тук на един страничен паркинг в Русе г-н Канев, проф. Белоев, кмета и достойни българи стартираха това, което ние днес откриваме като „Канев Център”.

Плевнелиев сравни значението на дарението на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви преди 136 години, които дариха на българския народ сградата на най-старото висше училище в България.

В България има богати хора, които са забогатели по правилата и където и да работят и каквото и да правят, го правят, защото виждат смисъла в това да бъдат посветени на работата си, на семействата си, но и на общността и на Родината, обърна се Росен Плевнелиев към присъстващите на церемонията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!