Да, България сигнализира за опасни товари на пристанището в Бургас

OFFNews 07 февруари 2022 в 16:14 2482 0

Представители на "Да, България" ще подадат сигнал до министрите на екологията и на транспорта за складиране на три вида опасни товари на терминал на пристанище Бургас.

За намерението съобщиха в живо включване във фейсбук от мястото депутатът Ивайло Мирчев и активистът на партията в морския град Димитър Найденов.

Те показаха и снимки на част от пристанището, концесионирано по техни данни от голям частен оператор, и добавиха, че въпроси за оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще бъдат отправени и към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас. Сигнал ще бъде изпратен също до пожарната служба и до пристанищната администрация в морския град.

"Това са резервоари за сярна киселина с вместимост 50 000 тона, които се складират и разтоварват буквално в сърцето на Бургас. Това е т.нар. опасен товар, за обработката и транспорта на който има строги изисквания", обясни Найденов.

Той допълни, че в близост са пет баки по 1000 т всяка за течни горива, които в непосредствена близост са също опасен товар. Те се намират недалеч от жилищни сгради и се складират на това място около 2 г. До тях е изграден и терминал за втечнен газ пропан-бутан под налягане, който се разтоварва на същото място, обясни активистът.

"Три опасни товара в сърцето на града и това без да е минавана ОВОС вероятно", подчерта Найденов.

Той добави, че всички опасни товари трябва да се разтоварват или много навътре в морето, или на много отдалечени точки от населени места.

Затова от "Да, България" искат да се провери дали е безопасно те да са на пристанището, изрядни ли са документите и кой е допуснал да бъдат складирани там.

Найденов предупреди, че при авария животът и здравето на хората в близост биха били под риск, има и опасност от екокатастрофа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!