Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий

OFFNews 24 май 2021 в 07:57 2735 0

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространят християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през 9 век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Братята Кирил и Методий са канонизирани за светци, а през 1980 г. папа Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа.

Тази година България чества днес 24 май за пръв път под ново име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Предишното име на празника беше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

По улиците на България ще преминат празнични шествия, общините предвиждат още концерти, награждавания на изтъкнати творци и дейци на просветата.

По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред националната библиотека. В 9.30 цветя пред паметника ще поднесат президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев.

В 10:30 ч. от пл. "Славейков" към парка "Заимов" за втора година ще потегли "Парад на буквите", организиран от Сдружение "Азбукари".

От 12:00 ч. пред Народен театър "Иван Вазов" започва празничен концерт.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад "Славейков" чрез специалната инсталация "Звукът на българската литература" от Storytel.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови