Братът на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина е пленен, руска ракета свали хеликоптера му край Мариупол

Президентът на Украйна Володимир Зеленски награди бесарабския българин Дмитрий Бурлаков с орден за храброст

Светослав Метанов 14 април 2022 в 13:07 15122 2

Бесарабският българин капитан Дмитрий Бурлаков от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна) е оцелял, след като хеликоптерът му Ми-8 е бил свален от руска ракета край Мариупол. Сънародникът ни е бордов техник на вертолета на украинската служба за търсене и спасяване, съобщи изданието Измаил сити.

Капитан Бурлаков е брат на бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Руските окупатори свалиха два украински хеликоптера край Мариупол на 5 април, а пропагандата на Кремъл представи полета им като опит за евакуация на ръководството на полка Азов от разрушения град на Азовското крайбрежие. До вчера сънародникът ни се смяташе за загинал. Но вече е ясно, че е пленен и е настанен с тежки наранявания в болница в Крим.

При разпита от болничното си легло Дмитрий обяснява, че техният полет не е имал намерение да извежда бойци от Азов, а целта е била да помогне за спасяването на бойците от другия хеликоптер, свален преди това от руснаците.

"Това беше евакуационен полет за ранените. Нямахме време да изведем никого - бяхме свалени при задход към сваления хеликоптер", казва той по време на разпита. 

Капитан Дмитрий Бурлаков.

Последиците от падането на хеликоптер са много сериозни - Дмитрий има фрактури на двата крака и ръцете. Все още не се знае какво ще се случи с Бурлаков. Надеждите са той скоро да влезе в списъците за размяна на военнопленници и да може да прегърне двете си деца, съпругата си и трите си сестри, съобщава Измаил сити. 

С указ на президента на Украйна Володимир Зеленски капитан Дмитрий Бурлаков е награден с орден Богдан Хмелницки III степен за проявена смелост и саможертвени действия в защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

Капитан Бурлаков с трите си сестри.

"Нямаме повече информация. Ние сме сред благословените, че се оказа жив и че имаме информация. Сега го чакаме да бъде включен в програма за обмен на военнопленници и да се върне. След това ще търсим възможност да дойде на рехабилитация в България", каза пред OFFNews Райна Манджукова.

Според нея голям брой бесарабски българи се сражават за армията на Украйна.

"Нямам представа колко са. Част от тях са кадрови военни, както брат ми. От нашето село още през първия ден на войната загина Максим Близнак, който също бе професионален военен. До момента имаме информация за трима загинали бесарабски българи", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

15.04 2022 в 00:07

Браво на Бурлаков! Един достоен мъж с българска кръв.

2051

1

Propaganda

14.04 2022 в 13:53

Прекрасно е, че има българи в Украйна биещи се срещу руските подчвеци.
Като ген. Вазов, давещ руски диваци в Дунава.