Quantcast

Петиция за преименуването на Благоевград в Цар Самуил

Симона Костадинова Последна промяна на 28 юли 2014 в 19:30 10027 22

В петиция до президента Росен Плевнелиев граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград.

Гражданите предлагат името да бъде сменено 6 октомври 2014 г., защото тогава се навършват 1000 годишни от смъртта на цар Самуил.

В подкрепа на инициативата е създадена и фейсбук група, която се казва "Цар Самуил да бъде името на сегашния Благоевград" и само за няколко дни е събрала почти 4 000 души.

Сред застъпниците на идеята е и неправителствената организация „Сдружение Азбукари“.

Ето какво точно гласи петицията на гражданите:

ПЕТИЦИЯ
ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ГОСПОДИН РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на великия български цар Самуил. В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни за да почетем една такава значима историческа личност за България.

Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българският цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина.

Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил", давайки си сметка, че това ще бъде знчимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.

Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин...За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са...

Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство.

Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин...", които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента.

Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка с чл. 98 от Конституцията на Република България: "Президентът наименува обекти с национално значение и населени места", да уважите искането на този инициативен комитет и да подготвите указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българският цар Самуил.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2014 в 15:30

ако ме питат мен по-добре Горна Джумая, има село с името Цар Самуил, а Благоевград е с комунистическо звучене, той и Д. Благоев е бил такъв... Хората от града трябва да си решат

29.07 2014 в 14:55

сакаме да го кръстиме кармазъбург

29.07 2014 в 14:46

Димитър Благоев е социалдемократ. Това, че БКП /БСП си присвоиха и приписаха негови заслуги и идеи, а после го изхвърлиха , не го прави комунист. Напълно си е достоен за патрон на града! Престанете със спекулациите! България има нужда от толкова важни действия, че опитът да се предизвиква буря в чаша вода и да се отклонява вниманието от цялата разруха в държавата е кощунство! Пак ви казвам : АКО МИЛЕЕТЕ ЗА ЦАР САМУИЛ, КРЪЩАВАЙТЕ ДЕЦАТА СИ НА НЕГО И ГИ ПРОСВЕЩАВАЙТЕ!!!

29.07 2014 в 14:39

Очевидно, не сте от Благоевград ! Искате с чужда пита помен да правите! По-добре си кръстете деца и внуците с това прекрасно име, но не вкарвайте пак гражданите в безсмислени упражнения! Кой ще плати разходите по преименуването, в случай че се състои ?! А паспортите на гражданите?! Ако не сте запознати с географията на България - вече има град с името САМУИЛ !!! Аман от тъпизми в тази държава!!!

29.07 2014 в 14:36

Ами да си направят референдум в града и там ще се види кой какво и как.

29.07 2014 в 12:53

Да си направят референдум в града и да решат.

29.07 2014 в 11:38

Няма такава петиция.Има фейсбук група с членове, които наистина са над 4000, но всеки знае как може да се случи това и реално да има 10 човека зад групата.В самата фейсбук група има въпросник за името на града.135 гласа има за Самуиловград....30-40 за Благоевград....и т..н...общо 200 гласувания за 6-7 имена има.Има дори американци в групата, които питат за какво е и какво правят там и организаторите им обясняват.
Ясно е, че такава подкрепа няма.Подкрепа от медии обаче има.Създателят на партенката твърди, че е дал интервю пред Дарик радио, ще дава пред БТВ, търси 3 човека от Благоевград, които да дадели интервю пред БТВ ( неуспешно за сега....от 4000+ група, ужким подкрепили, не може да намери 3 човека от града....).
Защо я има подкрепата от медиите, това вече е чудно.Отговор би било добре да даде офнюз.

29.07 2014 в 10:47

Кой е видял тази петиция? Как така тези "хора" ще говорят от името на всички? ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ!

29.07 2014 в 09:14

защо не върнат старите имена на градовете? каква е тая носталгия по комунизма, благоевград,велинград.... Добрич още си карат колите с толбухинската регистрация 'тх' . Иначе за идеята подкрепям с две ръце, дано госпожа плевенлиева покаже ,че се отрича от комунистическото си минало , за което не обича да говори много!