Петиция за преименуването на Благоевград в Цар Самуил

Симона Костадинова 28 юли 2014 в 19:30 11289 21

В петиция до президента Росен Плевнелиев граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград.

Гражданите предлагат името да бъде сменено 6 октомври 2014 г., защото тогава се навършват 1000 годишни от смъртта на цар Самуил.

В подкрепа на инициативата е създадена и фейсбук група, която се казва "Цар Самуил да бъде името на сегашния Благоевград" и само за няколко дни е събрала почти 4 000 души.

Сред застъпниците на идеята е и неправителствената организация „Сдружение Азбукари“.

Ето какво точно гласи петицията на гражданите:

ПЕТИЦИЯ
ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ГОСПОДИН РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на великия български цар Самуил. В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни за да почетем една такава значима историческа личност за България.

Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българският цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина.

Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил", давайки си сметка, че това ще бъде знчимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.

Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин...За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са...

Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство.

Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин...", които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента.

Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка с чл. 98 от Конституцията на Република България: "Президентът наименува обекти с национално значение и населени места", да уважите искането на този инициативен комитет и да подготвите указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българският цар Самуил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Предизборно със Светльо Витков