Борисов прати Нено Димов да провери Шабленското езеро

OFFNews 20 март 2019 в 13:38 2052 0

Снимка БДЗП

Премиерът Бойко Борисов праща екоминистър Нено Димов на проверка на Шабленското езеро. 

Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в темата, ако няма реална причина, категоричен е министър-председателят, става ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание. 

Поводът е информация от Дружеството за защита на птиците, според която "Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко езера установи екип на БДЗП на 9-ти март по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона „Шабленски езерен комплекс“. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в Защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.

Изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни с помощта на багер и за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“, обясняват от БДЗП. Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не приведен в първоначалното си състояние. Изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняване на водните нива на езерата и на морето. 

Експертите припомнят, че изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана й за управление. Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в установените мащаби противоречи и на целите и предмета на опазване на защитената зона за птици. Втори негативен фактор е и фактът, пресушаването е съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро.

БДЗП изпрати официален сигнал до РИОСВ-Варна и МОСВ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови