Блокирани във Фейсбук организират протест пред Телус

Мая Младенова 12 януари 2023 в 11:32 7982 4

Facebook

Снимка Pixabay

Проблемите с модерацията във Facebook стават особено остри по време на кризи.

Граждани и журналисти, блокирани във Фейсбук, ще протестират на 18 януари срещу начина на водене на модерацията в социалната мрежа. Демонстрацията е по инициатива на движение "БОЕЦ". 

Мястото на протеста е пред централата на "Телус" - компанията, която предоставя като външна услуга модерация на част от съдържанието на "Фейсбук", най-популярната социална мрежа в България. 

Организаторите обявяват протеста в защита на свободата на словото, като казват, че пострадалите са хиляди. Според тях с блокиране на постове и профили се заглушават проевропейски гласове, а в същото време се дава гласност на прокремълските.

Отново е бил блокиран профилът на журналистката Татяна Кристи, обяви Георги Георгиев от "Боец". Той пише, че тя ще пътува от Варна специално за протеста. Вчера новинарското издание "СЕГА" обяви, че безпричинно са заглушени във Фейсбук двама журналисти от медията - карикатуристът Христо Комарницки и сатирикът Иво Балев. Комарницки е бил отново "наказан" за 30 дни заради споделен пост на българин, който казва, че е в Украйна и ще бъде там до победата. Според социалната мрежа постът "нарушава стандартите на общността по отношение на опасните лица и организации". Самият пост не е изтрит, но се блокират хора за неговото споделяне.

Сигнали за блокирани профили има и за рекламиста Радослав Бимбалов, журналиста Калин Манолов, Георги Георгиев (БОЕЦ), Манол Глишев. Профилът на последния ще бъде изтрит от социалната мрежа. Той е бил уведомен за това малко след изтичане на последната му забрана за достъп.

Заради серията блокирани профили миналата седмица депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев поиска изслушване в Народното събрание на представители на компанията. Засега няма насрочено такова. Според Мирчев е важно да има яснота как Фейсбук модерира съдържанието, тъй като това е най-влиятелният комуникационен канал в България.

В същото време компанията Telus International Bulgaria е много предпазлива в коментарите за работата си с Meta (Facebook), тъй като всяка публична комуникация трябва да бъде одобрена от клиента. Знае се, че в България за фейсбук работи малък екип служители, но не е официално потвърдено, че те отговарят за съдържанието на български език. Известно е също така, че огромният обем от постовете се модерира не от хора, а от изкуствен интелект. Проблеми със съдържанието обаче има и те стават все по-видими по време на кризи като пандемията и войната.

В интервю за "Капитал" през декември 2022 г. вицепрезидентът на "Операции" на "TELUS International" за Европа Кристина Иванова коментира, че "Телус" работи стриктно по правилата на "Мета" и не може да взема решения в разрез с тези правила. "Нито сме обвързани с руското правителство, нито с което и да било друго правителство по света. Ние сме абсолютно независима, публично търгувана компания", каза тя. Интервюто бе публикувано след онлайн акцията срещу служители на "Телус", стартирана от журналисти от BIRD заради блокирани профили. Тогава акцията бе заклеймена, тъй като бе срещу произволно избрани служители на компанията, без яснота дали те изобщо имат някаква роля в модерирането на Фейсбук съдържанието.

Още тогава OFFNews изпрати въпроси за коментар до централата на Meta, но отговор досега липсва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

12.01 2023 в 19:01

Димитровче, или пионерче, или чавдарче. Офнюз са те блокирали единствено от своята страница във Фейсбук, а не от целия Фейсбук.
Всеки собственик на страница може да си блокира когото иска без да дължи обяснения никому.
Та от какво точно се оплакваш?

5827

3

pisnamiotmutri

12.01 2023 в 18:58

Искам да знам колко хиляди ботове лайкват публикациите на Фандъкова и Борисов!

710

2

Dimitrov1971

12.01 2023 в 13:38

Офнюз ме блокира във ФБ заради снимка на освежител за тоалетна с цветовете на украинското знаме. Аз съм ли съм виновен, че някой произвежда такива? Къде да отида да протестирам?

10298

1

AntiZ

12.01 2023 в 12:27

Има ли някой нормален човек да не е разбрал какво голяаааамо изпражнение е феисбук? Има ли някой начетен човек да взима насериозно този софтуерен урод, хвърлен в ръцете на банда герберчета, мафиотите на прасчо от ДуПиСе и дечицата на най-терористичната организация в новата история на България - БКПна КУРнела. Ми, няма да влизате, бе! Ще си изтриете профилите в този кенеф, ще правите сайтове, канали, акаунти, блогове. Никой няма да ви каже копче. Как не разбраха някой, че на собствениците на фб ич не им пука Кой ще модеЛира полираните глави на българското природонаселение. Тях ги интересуват паричките от рекламките и нищо друго. А Кой е моделиерът модератор, вече стана дума?

 
X

Да помогнем на украинските деца!