Близо 500 деца преминаха през Центъра за развитие на общността в Средец

OFFNews - Бургас 31 май 2018 в 19:12 2210 0

Екипът на ЦРО - Средец

Близо 500 деца са преминали през Центъра за развитие на общността в гр. Средец за една година от създаването му. Сградата бе изцяло ремонтирана и обзаведена в рамките на проекта на Община Бургас по Програма ЗОВ и бързо бе изпълнена със съдържание, със занимания за малчуганите и техните родители.

Координаторите в Средец успяха да постигнат устойчивост и в момента над 160 деца на възраст между 7 и 12 години редовно посещават Центъра.

Сформирани са четири клуба по интереси – „Инфо“, „Спорт“, „Арт“, „Музика и танци“. Сериозно внимание се обръща и на образованието и децата са разделени в четири групи, в които получават допълнителни знания по български език и математика. От откриването на обновената сграда през април 2017 досега бяха организирани близо 60 дискусии на здравна и образователна тематика.

Внимание се обръща и на родителите. В клуба „Отговорен родител“, участват 10 – 15 души, а над 100 са обхванати през миналата година. С тях се работи за повишаване на отговорността им относно възпитанието на техните деца. Над 360 родители са консултирани за редовно посещение на учебните занятия и как да бъдат преодоляни честите отсъствия.

Затова и от Центъра за развитие на общността могат да се похвалят с добри резултати. Местните експерти заедно с образователните медиатори Марийка Рачева и Бинка Ангелова успяха да върнат в класните стаи 20 деца, които са отпаднали от училище.

Имаме трудности относно комуникацията, а и не винаги родителите ни сътрудничат, но с упорство и правилен подход постигаме резултати“, споделя координаторът на проекта в Средец Зюмбюла Маринова. Тя е убедена, че тези дейности трябва да продължат и след края на даден проект, за да се види ефектът от тях. „Иначе всичко, което сме постигнали досега, ще се обезсмисли“, категорична е Маринова.

Такъв ангажимент е поет и от Община Средец, която ще продължи да финансира дейностите по приоритетите „Образование“ и „Здравеопазване“ и след края на проекта по Програма ЗОВ.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови