Близък до Цветанов съдия го отървава от затвора

Юлиан Христов 20 януари 2014 в 15:53 7483 10

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов може да се отърве от осъдителна присъда, защото съдия по делото му е негов близък. 

Това съобщава Агенция "Пик" като се позовава на документи, от които става ясно, че бащата на съдията по делото Тони Гетов - Петко Гетов, е правил ремонта на вилата на Цветан Цветанов в село Шума. Съдружничката във фирмата на Петко Гетов е Генка Партениева, която пък е семейна приятелка на семейство Цветанови. 

Съдия Тони Гетов, председател на съдебния състав по делото срещу Цветанов, в което той отговаря по обвинението, че е осуетил разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, би трябвало да си направи отвод. 

Пред OFFNews адвокатът на Цветанов - Менко Менков, потвърди итформацията и смята, че това е основание за отвод на съдията. Той каза, че самият не е бил наясно със случая, но след като е прочел публикациите в медиите, се обадил на клиента си и той потвърдил изнесените факти. 

"Аз бях изненадан от тази публикация, след което се свързах с г-н Цветанов. Оказа се, че изнесеното отговаря на истината с някои уточнения. Всъщност, ремонтът на вилата е станал след смъртта на бащата на съдията. Оказа се, че г-н Цветанов не е направил връзка между съдията, който го съди и това, че той е син на приятеля му. Защото по онова време, докато баща му е бил жив, съдия Гетов е бил съдия в Благоевград. В момента той е командирован от съда в Благоевград в Софийския градски съд", обясни адвокат Менков.

Той смята, че това обстоятелство е основание за искане на отвод и ако той не бъде поискан от съдията, би следвало той сам да го направи.

"Определено това ще бъде основание за отвод и аз мисля, че при това положение съдия Гетов трябва сам да се оттегли от делото. Ситуацияна е много деликатна", обясни адвокатът.

По-рано хред OFFNews от Софийска градска прокуратура обясниха, че са наясно със случая. Публикациите в медиите обаче не са причина прокуратурата да поиска отвод на съдията, стана ясно от обяснението на говорителката на СГП Зорница Таскова

Веднъж вече прокуратурата поиска отвод на съдия по това дело. В медийни публикации се твърдеше, че съдия Димитрина Ангелова имала близки отношения с адвоката на Цветанов.

Менко Менков тогава нарече медиите "булевардни издания", като заяви, че съдии три от посочените медии за клевета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!