Билетите за БДЖ поскъпват с 5%

OFFNews 27 ноември 2013 в 10:01 3078 3

 

Билетите за влаковете ще поскъпнат с 5% от началото на 2014 г.

Това обяви директорът на БДЖ Християн Кръстев пред БНТ тази сутрин.

Той бе категоричен, че няма да се съкращава персонал.

"Достатъчно е намален. Дори има места, където има нужда от още хора", заяви Кръстев.

Кръстев подчерта, че вчера е изпробвана системата за онлайн закупуване на билети и тя не е показала отклонения.

"Картината за пари е много стресираща. До 15 декември трябва да платим около 12 млн. лв.", каза Кръстев. Намалили сме дълговете на БДЖ от 709 млн. на 646 млн. лева за три месеца.

"Нямаме натрупани нови задължения, продължаваме да плащаме стари. За 10-годишния погасителен план смятам, че ще се справим със задълженията. Смятаме да увеличим пътниците, които ползват БДЖ. Парите в БДЖ са дадени от държавата са реално за социални дейности – за по-ниски цени на билетите за пенсионери студенти и пр." поясни директорът на БДЖ.

"Подобрили сме качеството на услугата сме спазването на графика. Намалени са и закъсненията на влаковете", посочи Кръстев.

Ще бъдат купени нови влакове със собствени средства и с капиталовия трансфер от държавата. За догодина в бюджета са заложени 30 млн. С тях ще бъдат закупени 30 електрически мотриси и след това вагони. В програмата е предвиден ремонт на 130 вагона.

За финансирането на компанията Кръстев поясни, че старите мотриси в БДЖ трябва да бъдат продадат, защото биват разграбвани - 40 стари мотриси ще бъдат продадени на търг. Те са оценени за 5,12 млн. лв. Ще бъдат продадени и имоти на БДЖ, европарите за догодина ще се дават само за жп инфраструктура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!