БХК: Затварянето на хората в РПЦ-Харманли противоречи и на българския закон

OFFNews 30 ноември 2016 в 18:00 7258 15

Снимка БГНЕС

РПЦ-Харманли.

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до главния прокурор с искане за "разследване на законността на решението да се ограничи напускането на търсещите закрила на Разпределително-приемателния център (РПЦ) в Харманли, които в огромното си мнозинство са здрави хора."

Съгласно съобщение на Интернет страницата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), ограничението е наложено със заповед на председателката на ДАБ и е „превантивна мярка“. Това е в разрез със Закона за здравето, както и с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Предприемането на мерки по Закона за здравето е в компетентността единствено на министъра на здравеопазването, а не председателя на ДАБ. Роля в координацията на мерките има и главният държавен здравен инспектор, заявяват от БХК.

"Законът за здравето дава възможности за лишаване от свобода („задължителна изолация“) на заразоносители и инфекциозно болни в определени хипотези. Това е в съответствие с едно от легитимните основания по ЕКПЧ. Тези възможности са две – в болнично заведение и в домашни условия. Във всички тези случаи задължителната изолация се осъществява с разпореждане на медицински лица (ръководителите на лечебните заведения и личния лекар).

По-важно, предвид фактите по настоящия случай обаче, е това, че Законът за здравето допуска лишаване от свобода („задължителна изолация“) само на заразоносители и на болни хора, а това, че те са такива, следва да се докаже и в никакъв случай не може да се презумира. Това произтича от високия статут, който правото на лична свобода и сигурност има в международното право" - отбелязват от правозащитната организация.

"Нито ЕКПЧ, нито Законът за здравето допускат лишаване от свобода с превантивна цел на здрави хора, каквито са огромното мнозинство от настанените в РПЦ-Харманли. Поради това, макар да е допустимо изолирането на заразно болни или заразоносители от медицински лица в специално оборудвани за целта помещения вътре в РПЦ-Харманли, е категорично недопустимо и представлява както противозаконно, така и произволно лишаване от свобода ограничаването на напускането на центъра от всички негови обитатели, които в огромното си мнозинство са здрави хора." - посочват от Българския хелзинкски комитет.

В писмото на БХК се обръща внимание, че "след издаването на заповедта на председателя на ДАБ в центъра продължиха да се настаняват здрави хора, както и от него да се извеждат хора за трансфер в други центрове, който факт сам по себе си подронва заявената цел на мярката – да се опазят от действителни или предполагаеми зарази други лица. „Превантивната цел“ на мярката, наложена от председателя на ДАБ, на практика превръща този център в концлагер – място за масово произволно лишаване от свобода."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

13

Red or Dead

30.11 2016 в 22:33

МАРШ.......в Дневник..:)))

63994

11

Red or Dead

30.11 2016 в 20:51

Вече ми омръзна да го повтарям......България ще се ИЗЛЕКУВА след като ИЗРИТАМЕ.....бхк...АзБ....и други подобни злокачествени образувания......

77927

10

El Commandante

30.11 2016 в 19:44

Няма нужда от референдум.
Един вътрешен министър от Патриотичния фронт и работата е готова.

10523

8

spongi

30.11 2016 в 19:16

РЕФЕРЕНДУМ, ОТНОСНО СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПОДОБНИ ОРГАНИЗАЦИИ КАТО "БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗЕНСКИ КОМИТЕТ" !!!!!! Дали да ГИ има, или НЕ !!!!!!!! АКО НАРОДА КАЖЕ "НЕ", ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН !!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!

16193

6

SC

30.11 2016 в 18:36

Мунчо, иди да се гушкаш с афганистанците. Чух, че са много човечни и любвеобилни. Даже сирийците и иракчаните ги сочат за пример.