Без глоби за скейтъри в София, ако не правят каскади по пейките

OFFNews 28 януари 2019 в 15:46 1839 0

Председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев свика среща с представители на СДВР и скейтборд организациите с цел уточняването правилата за прилагане на новата Наредба за обществения ред в София. 

Повод за нея бяха оплаквания на скейтбордисти за неправомерно съставени им актове. По време на разговорите Илиев заяви за пореден път, че нормативният документ не забранява карането на скейтборд. Текстовете ограничават единствено каскадите върху определени елементи от инфраструктурата, а именно парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудване и съоръжения на детски площадки, с цел осигуряване на безопасност.

Не може да се ползва наредбата за писане на актове, подчерта Иван Илиев. Той апелира ръководството на СДВР да вземе мерки за правилното прилагане на наредбата. Георги Хаджиев и Антон Златанов поеха ангажимент да изготвят практически указания и да запознаят с тях своите оперативни служители. И поясниха, че във всички случаи до момента полицията е реагирала на подадени сигнали от граждани. 

На срещата бяха изслушани представители на бизнеса в подлеза на НДК, които изказаха възмущение от поведението на скейтърите и щетите, нанесени върху общинската и частната собственост.

Бяха изслушани и представители на скейт организациите – Делян Стефанов от София Скейт Сити, заяви, че са предупреждавали още по време на обсъжданията на наредбата, за възможността текстовете да бъдат тълкувани неточно. 

Председателят на комисията Иван Илиев посочи, че през пролетта ще организира нова среща, на която да се анализира как след направените указания наредбата се прилага от служителите на СДВР, за да могат скейтърите да карат през най-активния си сезон, без да бъдат притеснявани. 

По време на комисията стана ясно, че продължават разговорите между представителите на скейт организациите и гл. архитект на София Здравко Здравков за изграждането на скейт площадки и паркове. Набелязани са три възможности – в Северния парк, в Княжеската градина и Южен парк – 2 (при Музея за Земята и хората).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!