Бедността равна на 526 лв. месечен доход от януари 2024 г.

OFFNews 29 юни 2023 в 11:20 1860 0

пари

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ще се увеличат социалните плащания

Правителството предлага повишаване на линията на бедност от следващата година - от 504 лв. сега на 526 лв. от 2024 г., става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане.

Предвиденото увеличение е ръст от 4,4%.

Линията на бедност е показател, който се прилага при определяне на мерки за социална защита, чийто размер се определя ежегодно. Така например линията на бедност е свързана с подкрепата за хора с увреждания отдавна, а от юни - и с месечните социални помощи.

В отговор на социалните и икономически предизвикателства Министерство на труда и социалната политика предприе необходимите действия, като изравни националната линия на бедност и линията на бедност, използвана от Европейската комисия, което е в унисон с провежданата политика за намаляване на бедността и социалното изключване, пишат в мотивите от МС. 

С увеличението на линията на бедност ще се повишат средствата за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства).

Предложеното увеличение съответства на определената през 2023 г. линия на бедност за 2022 г. от европейската методика на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC).

За изминалия отоплителен сезон  са подпомогнати 301 732 лица и семейства. Обвързвайки помощта с линията на бедност, се очаква да бъдат обхванати 327 299 лица и семейства, което е с 8,5% повече спрямо тези от 2022 г., допълват от Министерския съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!