БАН прави паралелен НИМХ

OFFNews 03 декември 2018 в 18:13 4119 0

Общото събрание на Българската академия на науките създаде института, който ще замени Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ), който от 1 януари 2019 г. напуска БАН. 

Решението е взето на днешното заседание на Общото събрание. 

Новата структура ще се казва Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите.

Седалището на новосъздаденото научно звено е в гр. София, бул. „Цариградско шосе“ № 66.

Служителите на НИМХ поискаха Институтът да излезе от БАН през август с писмо до премиера Бойко Борисов. Те обясниха, че не са получили и стотинка от отпуснатите от правителството за тази година допълнителни 15 млн. лева за БАН, че не могат да платят дори сметките си за ток и комуникации и че има риск да спрат работа, като прекратят издаването на прогнозите за времето за страната и не предупреждават за предстоящи опасни явления. БАН обаче отрече НИМХ да има недостиг на средства.

Борисов даде срок на двете страни да се споразумеят, но това така и не се случи. Синоптиците излязоха на протест, като в крайна сметка се стигна до договорката НИМХ да излезе от БАН и да премине към МОН.

Окончателното решение за излизането на НИМХ от БАН беше взето миналия четвъртък при обсъждането на второ четене на бюджета на държавата за 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!