Окончателно: НИМХ преминава към МОН

OFFNews 29 ноември 2018 в 17:57 2751 0

Снимка БГНЕС, архив

Националният институт по метеорология и хидрология преминава от Българската академия на науките към Министерството на образованието и науката считано от 1 януари 2019 г., решиха окончателно депутатите, които приеха текстовете в преходните и заключителните разпоредби в Закона за бюджета за догодина. 

В текстовете е записано, че НИМХ е националната хидрометеорологична служба на Република България и няма да изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.

От БСП предложиха учените и специалистите от НИМХ, които имат желание за това, да останат в състава на новосформираното звено на БАН, което ще замести Института. 

Новото звено е с работно наименование „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“ (ИИАКВ) и ще започне да функционира от 1 януари 2019 г., като в него ще се отделят част от дейностите, извършвани досега от  НИМХ. 

Служителите на НИМХ поискаха Институтът да излезе от БАН през август с писмо до премиера Бойко Борисов. Те обясниха, че не са получили и стотинка от отпуснатите от правителството за тази година допълнителни 15 млн. лева за БАН, че не могат да платят дори сметките си за ток и комуникации и че има риск да спрат работа, като прекратят издаването на прогнозите за времето за страната и не предупреждават за предстоящи опасни явления. БАН обаче отрече НИМХ да има недостиг на средства. 

След писмото бе организирана спешно среща при премиера Борисов, на която той даде срок на двете страни да се споразумеят, но това така и не се случи.

Синоптиците излязоха на протест, а в това време ръководството на БАН прекрати мандата на шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов. 

В крайна сметка се стигна до договорката НИМХ да излезе от БАН и да премине кум МОН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови