Българин е оженен и погребан с фалшиви документи

OFFNews 13 май 2014 в 08:30 8647 5

Мъж се опитва да докаже, че е жив и да си извади лична карта.

Миналото лято Иван Кантарджиев бил оженен с фалшив документ, а след това му бил издаден и фалшив смъртен акт, съобщава днешната преса. По това време той бил в чужбина.

За случая разказва адвокат Димитър Петров, който защитава Кантарджиев. В момента мъжът с открадната самоличност се опитва да докаже, че е жив.

Той е станал жертва на измама с цел обир. Мнимата съпруга на Кантарджиев се опитала да изтегли спестяванията му като негова наследница. Служител в банката обаче се усъмнил и се свързал с Кантарджиев.

ДАНС арестувала Нина Петрова и четирима нейни съучастници. Според прокуратурата те са се опитали да изтеглят 360 хил. евро от сметките на Кантарджиев. Срещу петимата все още не е внесен обвинителен акт.

Въпреки че измамата била предотвратена, Кантарджиев близо година няма документ за самоличност. Причината е, че според ЕСГРАОН е мъртъв, а заради това МВР отказва да му издаде лична карта.

Съгласно Закона за гражданската регистрация двата фалшиви документа трябва да бъдат обявени за нищожни от съда, но за целта Кантарджиев трябва да води дело, чрез което да докаже, че е жив.

Според адвокат Петров процедурата може да отнеме 2 години. Проверка на адвоката показала, че това, което се е случило с Кантарджиев не е изолиран случай. Той открил десетки пострадали. Един от тях чакал за възстановяване на самоличността си 863 дни.

Най-често жертви на такива измами ставали възрастни хора без наследници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!