България екстрадира съучастника на братя Куаши във Франция

“Не съм терорист. Искам да бъда изпратен във Франция”, заяви пред съда Жоашен

OFFNews 20 януари 2015 в 16:34 3984 0

французина Фриц Жоли Жоашен

Хасковският окръжен съд разреши екстрадицията на французина Фриц Жоли Жоашен по делото за тероризъм. До 10 дни хаитянинът ще бъде предаден на френските съдебни власти.

За задържания се смята, че е близък до братята Куаши, извършителите на атентата в редакцията на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” на 7 януари. 

“Не съм терорист. Искам да бъда изпратен във Франция”, заяви пред съда Жоашен.

Служебният му защитник също подкрепи искането за екстрадиция.

Съдът реши, че няма пречки да не бъде изпълнена европейската заповед за арест за 29-годишния Жоашен по обвиненията за тероризъм.

В заповедта, по която той ще бъде върнат във Франция, са записани девет разпоредби от френския наказателен кодекс. Всички те са свързани с тероризъм и участие в организирана престъпна група с цел участие в терористични актове. 

За Фриц-Жоли Жоашен има две Европейски заповеди за арест. Едната е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинението за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Другата обаче, издадена на от съда в Париж срещу Жоашен, е за тероризъм – участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

На миналото си заседание Хасковският съд отхвърли екстрадиция, но то беше по другото дело срещу французина – заради отвличане на сина му. Тя бе издадена след сигнал от съпругата му, че отвежда детето им в Сирия, за да го прави джихадист. Момчето бе приютено от социалната служба в Свиленград, а няколко дни по-късно майкса му пристигна и го отведе със себе си във Франция. Тогава съдът се мотивира, че по българските закони няма престъпление, когато родител пътува с детето си зад граница.

Според данни на френските служби той е контактувал с един от двамата братя Куаши, извършили атентата срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо” и убили 12 души.

Пред българския съд Жоашен потвърди, че са стари приятели с братята Куаши. Пред френската телевизия France 2 Жоашен заяви, че има само бизнес отношения с братята. "Ние продавахме дрехи и обувки заедно, беше само бизнес връзка", каза той и допълни, че не е бил наясно, че те подготвят каквито и да е било атаки.

Фриц Жоли Жоашен, на 29 години, бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" на 1 януари 2015 г. въз основа на Европейска заповед за арест.

Жоашен заяви в съда, че е невинен и иска да бъде разследван и екстрадиран. Максималното наказание, което той може да изтърпи, ако френските власти докажат, че е виновен, е 10 години затвор. А физическото му предаване на френските власти трябва да се извърши до 10 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови