В България е арестуван съратник на братя Куаши

Ива Оприкова Последна промяна на 12 януари 2015 в 16:17 14424 10

Ислямистът Фриц Жоли Жоакен

Френският гражданин от хаитянски произход Фриц Жоли Жоакен, за който има съмнения, че е участник в радикални исламистки групировки е задържан на Граничен пункт "Капитан Андреево" в опит да премине с тригодишния си син в Турция. Той ще бъде екстрадиран във Франция след искане от тамошните съдебни власти и европейска заповед за арест.

Междувременно от Париж е пристигнала втора заповед за арест, този път по обвинение в тероризъм и съпричастност към групата на джихадистите на застреляните братя Куаши, потвърдиха от за ОFFNews.bg от Окръжна прокуратура -Хасково.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу издирвания ислямист е Дарина Славова. Новата заповед е след атентатите във френската столица, които приковаха вниманието на света, но все още не е преведена на български, съобщиха от прокуратурата. Задълженията от българска страна да бъде екстрадиран най-вероятно ще се изпълнят до края на седмицата, след като се получи легализирания превод на заповедта.

Обвинението срещу френския гражданин Фриц Жоли Жоакен е, че е отвлякъл собственото си дете на 30 декември миналата година. Сигналът за отвличането бил подаден от съпругата му, също френска гражданка, по произход от Судан. Според жалбата на съпругата Жоакен приел исляма отдавна, но през последните години възгледите му се радикализирали до краен ислямизъм. Нейните подозрения били, че възнамерява да отведе 3-годишния им син в Сирия.

На 1 януари мъжът е бил арестуван на Капитан Андреево, а детето вече е предадено на майката.

В съдебната зала днес Фриц Жоакен даде писмено съгласие да бъде екстрадиран във Франция и дори помоли това да стане час по-скоро. Според процедурата обаче той има тридневен срок, в който може да оттегли съгласието си. Така днес хасковският окръжен съд насрочи следващо заседание за 16 януари, когато въпросът с екстрадицията му да бъде решен окончателно.

Според юристи след като е започнала веднъж процудерата по екстрадиция и даденото от Жоакен съгласие, тя ще трябва да приключи, независимо от новото искане на френските власти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2015 в 09:22

Цяла седмица чакат легализиран превод от френски?!

12.01 2015 в 20:57

sottozero, вече си имаме чипове, камери, следят ни пощите и телефоните. За к'во да ти слагаме минуси?

12.01 2015 в 19:31

"Според жалбата на съпругата Жоакен приел исляма отдавна, но през последните години възгледите му се радикализирали до краен ислямизъм."

Точно заради това ислямът трябва да бъде изкоренен из основи.

12.01 2015 в 18:08

Да, преди приютявахме разни подобни изверги, но хората живееха в неведение. Карлос Чакала е почивал на Златните в недалечното минало.

12.01 2015 в 17:14

мангал

12.01 2015 в 17:03

Къф е тоя урод?

12.01 2015 в 16:59


Слагайте минуси, след още 2-3 атентата и вие ще заискате :)))

Операция "Шок и Ужас" :)

12.01 2015 в 16:49

За да ме спаси Държавата от ислямистите, аз искам да ми сложат чип, за да знаят винаги къде съм, да ми следят пощата, интернета, и камери ако може да има през 5 метра.

12.01 2015 в 16:43

Лошо - щом тоя изведнъж се оказва, че е тук, още колко такива се разхождат свободно и планират къде ще режат глави? Ирония е там където е било едно от най-зловещите милиционески управления сега да се разхождат чалми...

12.01 2015 в 16:34

Хахахах "В съдебната зала днес Фриц Жоакен даде писмено съгласие да бъде екстрадиран във Франция и дори помоли това да стане час по-скоро"

Това е като виц! Прилича малко на филма Модерни Времена, където главния герой беше толкова беден, че искаше да влезе в затвора за да има легло и храна.

Тоя пич явно го държат в не добре отоплявана килия в местния арест.Пък може и съкилийниците му да харесват хайтянски дупета.Предполагам, че Гуантанамо ще му се види като курорт сравненео с Българския арест. Все пак американците най-вероянто ими дават храна, държат ги на топло и не събират арестантите с "подходяща" компания.