В България е арестуван съратник на братя Куаши

Ива Оприкова 12 януари 2015 в 16:17 15318 10

Ислямистът Фриц Жоли Жоакен

Френският гражданин от хаитянски произход Фриц Жоли Жоакен, за който има съмнения, че е участник в радикални исламистки групировки е задържан на Граничен пункт "Капитан Андреево" в опит да премине с тригодишния си син в Турция. Той ще бъде екстрадиран във Франция след искане от тамошните съдебни власти и европейска заповед за арест.

Междувременно от Париж е пристигнала втора заповед за арест, този път по обвинение в тероризъм и съпричастност към групата на джихадистите на застреляните братя Куаши, потвърдиха от за ОFFNews.bg от Окръжна прокуратура -Хасково.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу издирвания ислямист е Дарина Славова. Новата заповед е след атентатите във френската столица, които приковаха вниманието на света, но все още не е преведена на български, съобщиха от прокуратурата. Задълженията от българска страна да бъде екстрадиран най-вероятно ще се изпълнят до края на седмицата, след като се получи легализирания превод на заповедта.

Обвинението срещу френския гражданин Фриц Жоли Жоакен е, че е отвлякъл собственото си дете на 30 декември миналата година. Сигналът за отвличането бил подаден от съпругата му, също френска гражданка, по произход от Судан. Според жалбата на съпругата Жоакен приел исляма отдавна, но през последните години възгледите му се радикализирали до краен ислямизъм. Нейните подозрения били, че възнамерява да отведе 3-годишния им син в Сирия.

На 1 януари мъжът е бил арестуван на Капитан Андреево, а детето вече е предадено на майката.

В съдебната зала днес Фриц Жоакен даде писмено съгласие да бъде екстрадиран във Франция и дори помоли това да стане час по-скоро. Според процедурата обаче той има тридневен срок, в който може да оттегли съгласието си. Така днес хасковският окръжен съд насрочи следващо заседание за 16 януари, когато въпросът с екстрадицията му да бъде решен окончателно.

Според юристи след като е започнала веднъж процудерата по екстрадиция и даденото от Жоакен съгласие, тя ще трябва да приключи, независимо от новото искане на френските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!